Нацбанк заявив у поліцію про підозрілі операції клієнтів 22 банків

Нацбанк заявив у поліцію про підозрілі операції клієнтів 22 банків

Клієнти банків проводили ризикові фінансові операції з готівковими коштами у значних обсягах

Національний банк України у першому півріччі направив до правоохоронних органів 10 листів з інформацією про підозрілі операції клієнтів 22 банків. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

«НБУ надавав правоохоронцям інформацію, яка здебільшого стосувалася проведення клієнтами банків ризикових фінансових операцій з готівковими коштами у значних обсягах, а також операцій з переказу коштів за межі України, які можуть свідчити про виведення капіталів з країни», - йдеться в повідомленні.  

Як зазначив директор Департаменту фінансового моніторингу Ігор Береза, Національний банк постійно удосконалює порядок здійснення банками аналізу інформації про фінансові операції у зв’язку з поступовою лібералізації у сфері валютного регулювання та змінами у порядку залучення резидентами зовнішнього фінансування. Зокрема, розширено перелік індикаторів, за допомогою яких банки мають виявляти ризикові фінансові операції, а також заходів, які вони повинні здійснювати для запобігання відтоку капіталу через тіньові схеми. Посилена відповідальність банків за здійснення ризикової діяльності. Відтак банківські установи повинні вживати достатніх заходів для встановлення реальних власників юридичних осіб.

Для запобігання банківських ризиків в сфері фінансового моніторингу НБУ впровадив ризик-орієнтований підхід, який дозволяє банкам оцінити реальні фінансові можливості клієнтів, що бажають здійснювати фінансові операції.

Нагадаємо, фінансові операції на суми, що дорівнюють або перевищують 150 тис. грн та мають відповідну ознаку, віднесені Законом України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» до операцій, які підлягають обов’язковому фінансовому моніторингу.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: