Нардепи посилили кримінальну відповідальність за педофілію

Нардепи посилили кримінальну відповідальність за педофілію

Рада ухвалила закон про захист дітей від сексуальної експлуатації

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект № 2016 про захист дітей від сексуальних зловживань та сексуальної експлуатації. «За» проголосував 241 народний депутат.

Документ встановлює відповідальність за вчинення насильницького задоволення статевої пристрасті неприродним способом відносно неповнолітнього у вигляді позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років. Згідно змінам до статті ККУ, криміналізуються добровільні статеві зносини з особою, яка не досягла 16-річного віку, вчинені повнолітньою особою. Таким чином, встановлюється мінімальний вік статевого повноліття, що відповідає рекомендаціям Комітету ООН з прав дитини.

Зазначимо, згідно чинного законодавства, питання про досягнення статевої зрілості вирішується судово-медичною експертизою.

Окрім того, встановлюється, що такий злочин може вчинити саме повнолітня особа, адже ідея норми в захисті дитини від впливу дорослої людини, яка в силу свого повноліття здатна усвідомлювати суспільно-небезпечний характер такої своєї поведінки відносно дитини. Дана норма не поширюється на врегулювання статевих стосунків між неповнолітніми за взаємною згодою.

Документ встановлює, що створення або утримання місць розпусти, звідництво для розпусти із залученням малолітньої особи - карається позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

Даний документ спрямований на гармонізацію законодавства України із положеннями Факультативного протоколу щодо торгівлі дітьми, дитячої проституції і дитячої порнографії до Конвенції ООН про права дитини; положеннями Конвенції Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства; нормами Європейської соціальної хартії (переглянута).

Закон набере чинності з дня його офіційного опублікування.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: