Нетипові симптоми коронавірусу. Вчені дали пояснення

Нетипові симптоми коронавірусу. Вчені дали пояснення
Вчені не можуть точно сказати, яка концентрація вірусу викликає розлад шлунку та діарею

Covid-19 може розмножуватися в кишечнику

Міжнародна група вчених пояснила появу симптомів коронавірусу, які вважаються нетиповими серед хворих на Covid-19. Відповідне дослідження було опубліковане в журналі Science.

Фахівці створили органоїд на основі стовбурових клітин дорослої людини. Після зараження живої матерії SARS-CoV-2 вони виявили, що вірус може зв'язуватися з епітеліальними клітинами кишечника. Для проникнення в клітини інфекція використовувала рецептор ACE2, що застосовується для атаки на клітинну тканину легень. Піддослідний організм виявився здатним генерувати імунну відповідь на вірус.

З'ясувалося, що вірус може проникнути в клітини людини навіть при низькому рівні ACE2. Пошкодження кишечника як правило викликає нудоту, розлад шлунково-кишкового тракту, діарею, проте дані симптоми характерні не для всіх хворих. «Можна з упевненістю стверджувати, що SARS-CoV-2 може розмножуватися в кишечнику», - йдеться у висновках дослідження.

При цьому вчені не можуть точно сказати, яка концентрація вірусу викликає розлад шлунку і діарею. Немає інформації й про те, як швидко імунна система людини здатна очистити кишечник від вірусу. В якості головних заходів протидії коронавірусу фахівці назвали гігієну і здорове харчування.

Раніше вчені заявили, що частина симптомів Covid-19 є спадковими і тому зустрічаються у обмеженої кількості пацієнтів. При цьому кашель, болі в грудях та животі були названі основними маркерами короновірусного захворювання.

До відома, станом на 6 травня у світі від початку пандемії зафіксовано 3 662 691 випадок захворювання на Covid-19. Здолали коронавірусну інфекцію 1 198 832 пацієнти, померли від коронавірусу 257 239 людей.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: