Новий директор «Музейного арсеналу» пояснила, чому комплекс не може приймати експозиції світового рівня

Новий директор «Музейного арсеналу» пояснила, чому комплекс не може приймати експозиції світового рівня

Мистецький комплекс «Музейний арсенал» не в змозі првоводити виставки міжнародного рівня через низку причин.

Про це розповіла директор «Мистецького арсеналу» Олеся Островська-Люта в інтерв’ю «Главкому».

«Як ви можете бачити, значна частина основного приміщення, основної галереї свого часу була реставрована і може використовуватися досить успішно, - каже Островська-Люта. -  Просто є набагато більше простору, ніж можуть бачити відвідувачі зараз. Є другий, третій поверхи, які потребують реставрації, ремонту. Тому потрібно розуміти, що тут зараз не можна показати музейні супервиставки міжнародного рівня, тому що цей будівельний проект не завершений, температурний режим і режим вологи не забезпечуються належним чином. Малоймовірно, що можна привезти й показати в нашому приміщені класику європейського мистецтва. Тому що вимоги цих експонатів до температурного режиму будуть набагато вищими, ніж ми можемо забезпечити. Щоправда, це не тільки наша проблема, вона стосується багатьох інших музеїв України. Практично жоден із наших музеїв не може дотриматися подібних вимог. Є й інша причина. Із початком війни на Сході доставка артефактів з інших країн, особливо постійних колекцій, історичних є дуже складною, оскільки страховки стали надзвичайно дорогими. Багато страхових компаній узагалі відмовляються страхувати через воєнні обставини. Я пам’ятаю, як 2014-го року скасовувалися виставки в нашій країні саме через те, що міжнародні партнери побоювалися втратити свої предмети. Пам’ятаю, як у Міністерстві культури відбувалися навіть переговори з цього приводу».

При цьому директор «Мистецького арсеналу» відмічає, що власна колекція комплексу зберігається у сховищах у відносно нормальних умовах: «Сховища, їхня пристосованість для зберігання колекцій – актуальне питання не лише для «Мистецького арсеналу», а й для всіх українських музеїв. «Арсенал» має дуже невелику колекцію. В основному це археологічні об’єкти, знайдені на території «Арсеналу», і колекція Ігоря Диченка, до якої увійшли роботи українських художників-авангардистів (Казимира Малевича, Олександра Богомазова, Вадима Меллера, Анатоля Петрицького, Василя Єрмілова), шестидесятників, авторів, які стали класикою вже сучасного українського мистецтва. Подивіться на Львівську національну галерею мистецтв, котра має гігантську колекцію, її сховища є під величезним питанням». 

Островська-Люта вважає, що «Арсенал» має бути «не тільки майданчиком, куди приїжджають зовнішні виставки, а й інституцією, у якій відбувається інтелектуальне, культурне життя, з якого виростають виставки».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: