Оприлюднені фото підписання Томосу

Оприлюднені фото підписання Томосу

Церемонія звершилася у Соборі святого Георгія у Стамбулі

Фото: Адміністрація президента України

Вселенський патріарх зазначив, що Константинополь завжди діяв, щоб «служити побажанням і інтересам своїх дітей»

Адміністрація президента України оприлюднила фото підписання Вселенським патріархом Варфоломієм Томосу про надання автокефалії Православній церкві України.

Після підписання Константинопольський патріарх наголосив, що «нині, за благодаттю Господа, ми відновлюємо спільноту мільйонів вірян на Вашій землі (українській – ред.), які раптово опинилися поза канонічністю і єдністю та спілкуванням не за власною провиною».

Він підкреслив, що Константинопольська церква «зібрала їх і пригорнула їх як справжня матір, а не як мачуха. Та сама Церква, яка колись вела їх до християнського хрещення». Вселенський патріарх також зазначив, що Константинополь завжди діяв, щоб «служити побажанням і інтересам своїх дітей».

«Ваше Блаженство, дорогий брат. У цей чудовий і історичний день, в священному центрі православ'я, стоять і святкують з нами князь Володимир і свята Ольга, разом з усіма святими нащадками прославленої української землі, а також усіма захисниками і Ваших очевидних прав, прав українського народу, а також прав людей, особливо релігійної свободи для всіх людей і народів. Всі вони присутні в дусі і молитві, розділяючи нашу радість і задоволення», - також сказав Вселенський патріарх митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.

Нагадаємо, у Стамбулі 5 січня проходила церемонія підписання Томосу для автокефалії Української православній церкві. На церемонію прибули представники української влади та духовенства. Зокрема на церемонії були присутні президент Петро Порошенко, спікер Верховної Ради Андрій Парубій, перший віце-прем’єр-міністр Степан Кубів, міністри культури, оборони, іноземних справ.

Томос було підписано у Соборі святого Георгія під час архієрейського служіння.

Церемонія вручення Томосу відбудеться 6 січня.

Перед підписанням Вселенський патріарх Варфоломій, митрополит Київський Епіфаній та президент України Петро Порошенко провели переговори у резиденції Константинопольського патріарха.

Вранці 5 січня президент Порошенко зустрівся із президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: