ТОП-100 основних українських підприємств-забруднювачів

ТОП-100 основних українських підприємств-забруднювачів
Підприємства-забруднювачі навколишнього середовища

Новий перелік сотні основних підприємств-забруднювачів навколишнього природного середовища вперше розділено на три категорії

Сьогодні, 4 липня, міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак оприлюднив новий рейтинг «ТОП-100 основних підприємств-забруднювачів».

На брифінгу міністр розповів, що новий перелік сотні основних підприємств-забруднювачів навколишнього природного середовища вперше розділено на три категорії, які включають скиди, викиди та утворенню відходів. До «ТОП-100 основних підприємств-забруднювачів» увійшло 33 підприємства, які завдають найбільшої шкоди водним об’єктам, атмосфері і 34 підприємства, які утворюють найбільшу кількість промислових відходів.

До цього часу в Україні не було чіткої методології визначення підприємств, діяльність яких є екологічно небезпечною та несе техногенне навантаження на довкілля.

«Багато років експерти оперують даними так званого рейтингу «ТОП-100 найбільших підприємств-забруднювачів». На жаль, він не відображає повністю реальної картини», - зазначив Семерак. 

Він пояснив, що раніше рейтинг складався на підставі інформації, наданої ОДА. «Раніше кожна ОДА надавала 5 своїх підприємств – головних забруднювачів довкілля у регіоні. Ми також зверталися до департаментів екології обласних державних адміністрацій (ОДА) з проханням надати останні дані щодо топ-забруднювачів. На жаль, деякі регіони взагалі його проігнорували», - пояснив Семерак.

«Наприклад, 5 підприємств в індустріально-промислових Запорізькій чи Дніпропетровській областях завдають значно більшої шкоди довкіллю, ніж 5 підприємств на Закарпатті. Але ці підприємства рівноправно входили до рейтингу ТОП-100. Хоча насправді, 10 чи 20 забруднювачів загальнодержавного рівня здебільшого зосереджені лише в декількох регіонах», - пояснив Семерак.

Він зазначив, що більшість підприємств, які увійшли до рейтингу, зосереджено в Донецькій, Дніпропетровській та Запорізькій областях.

«Навіть цей рейтинг, створений на основі офіційної статистики та звітів підприємств щодо обсягів викидів, скидів та утворених відходів не відображає повністю ситуації із забрудненням довкілля, спричиненим діяльністю промислових гігантів. Мінприроди розробляє зараз наукові методики, щоб отримати остаточну уніфіковану методологію оцінки інтегрального показника фактичного негативного впливу на навколишнє природне середовище внаслідок викидів, скидів, утворення та поводження з відходами», - пояснив міністр екології.

Він наголосив, що для України вкрай необхідними є об’єктивні дані щодо підприємств-забруднювачів. Оскільки це дозволить запровадити системну державну політику екологічної безпеки та можливість оцінювати потенційну екологічну небезпеку об’єктів, які працюють на території України.

«Україна взяла зобов'язання впровадити Національний план скорочення викидів. Це сигнал для міжнародних фінансових інституцій та потенціальних інвесторів, які планують інвестувати в енергетичний сектор України. Крім того, документ зобов’яже підприємства поступово скорочувати валові викиди забруднюючих речовин від усіх спалювальних установок, а вони є на кожному підприємстві з нашого рейтингу. Зараз документ проходить погодження та має бути поданий на розгляд і схвалення Кабінетом міністрів», - пояснив Семерак.

Знайомтеся з переліком «ТОП-100 основних підприємств-забруднювачів». Для перегляду натисніть на документ:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: