Оприлюднено звіт про незалежний аудит рішень НКРЕКП

Оприлюднено звіт про незалежний аудит рішень НКРЕКП

Енергетики підтвердили прозорість роботи НКРЕКП, за рядом питань буде проведено додаткову оцінку

Європейське енергоспівтовариство оприлюднило звіт про незалежний аудит рішень Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП). В цілому робота регулятора визнана прозорою, проте деякі рішення потребують додаткового вивчення.

«На думку секретаріату, НКРЕКП зазвичай дотримується високих стандартів прозорості, і практика публікації регулюючого органу навіть випереджає відповідні юридичні вимоги. Відрадно, що всі опитані особи визнали, що регулюючий орган став набагато більш прозорим після прийняття закону про НКРЕКП» - вказується в звіті.

У той же час, європейські експерти підкреслюють, що є ряд рішень регулятора, які викликають дискусію всередині країни (це стосується, в тому числі, рішення про встановлення тарифів на послуги з транспортування природного газу, RAB-тарифи, формула ціни на вугілля і т.д .). У зв'язку з цим суспільно резонансні рішення НКРЕКП пройдуть додатковий аналіз і оцінку з боку Європейського енергоспівтовариства.

«Аналіз проводиться в той час, коли регулюючий орган піддається серії організаційних потрясінь і критики його рішень. Разом з цим він повинен виконувати великі нові обов'язки із розробки вторинних актів для реформування ринку електроенергії і газу. Можна визнати, що певний рівень незгоди між регулюючим органом і регульованою галуззю цілком типовий. Ця оцінка спрямована на визначення того, наскільки нещодавня реакція НКРЕКП на критику є результатом непопулярних, але виправданих ринкових реформ», - вказується в звіті.

Нагадаємо, що 11 липня Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, звернулася до Енергетичного Співтовариства з пропозицією провести незалежний аудит діяльності НКРЕКП.

Україна стала членом європейського Енергоспівтовариства в лютому 2011 року.

НКРЕКП здійснює державне регулювання діяльності суб'єктів природних монополій в електроенергетиці, теплопостачанні, нафтогазовому комплексі, централізованому водопостачанні та водовідведенні, переробки та захоронення побутових відходів, а також забезпечує проведення цінової і тарифної політики в цих сферах.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: