Пайфер розкритикував згоду Конгресу профінансувати створення крилатої ракети наземного базування

Пайфер розкритикував згоду Конгресу профінансувати створення крилатої ракети наземного базування

Колишній посол США в Україні закликав до асиметричної відповіді на порушення РФ угоди РСМД

Колишній посол США в Україні Стівен Пайфер, який на сьогодні працює в Brookings Institution, розкритикував згоду Конгресу США в рамках оборонного бюджету на 2018 рік виділити 58 млн. доларів на розробку нової крилатої ракети наземного базування середньої дальності. Цим рішенням американські законодавці прагнуть протидіяти порушенням із боку РФ угоди про знищення ракет середньої і меншої дальності (РСМД) 1987 року.

На думку колишнього американського дипломата наданого фінансування не вистачить на розробку нової крилатої ракети. В той же час Збройні сили США не мають додаткових мільярдів доларів на фоні модернізації ядерного і конвенційного арсеналів. Також Стівен Пайфер нагадав про те, що створенням і розгортанням наземної крилатої ракети середньої дальності США порушать угоду РСМД, що тим самим дасть можливість РФ не ховатися і відкрито почати розміщати заборонені угодою системи. До того ж американський експерт нагадав про необхідність отримання згоди союзників по НАТО або Японії чи Південної Кореї для розгортання гіпотетичного комплексу поблизу РФ для ефективної діяльності. На фоні проблем в 1980-х роках щодо розміщення ракет середньої дальності в Європі отримання згоди союзників на сьогодні також може виявитися проблематичною справою, як пише американський експерт.

Як наслідок, Стівен Пайфер радить американській владі обрати асиметричну стратегію у відповідь на порушення РФ угоди РСМД. США можуть розгорнути в Великій Британії бомбардувальники B-1B із крилатими ракетами JASSM. Також є можливість провести патрулювання підводного човна USS Georgia в Північному морі, який має на озброєнні 154 крилаті ракети «Томагавк». Поява даних систем в Європі, які не суперечать угоді РСМД, стане гарною відповіддю на порушення РФ цієї угоди по знищенню відповідних ракетних систем. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: