Печерський суд долучився до відбілювання репутації Андрія Портнова

Печерський суд долучився до відбілювання репутації Андрія Портнова
Андрій Портнов під час роботи на посаді заступника глави Адміністрації президента

МЗС має спростувати інформацію про кримінальні справи екс-заступника глави Адміністрації президента Януковича

Печерський районний суд Києва задовольнив позов колишнього заступника глави Адміністрації президента Андрія Портнова до Міністерства закордонних справ України і Генеральної прокуратури України про захист честі, гідності та ділової репутації.
Про це повідомляє «Главком» з посиланням на резолютивну частину рішення суду від 26 лютого.

Суд визнав недостовірною інформацію, викладену у листах посольства України в Канаді на підставі інформації, наданою ГПУ, до департаменту закордонних справ, торгівлі та розвитку Канади, а саме:

«Генеральна прокуратура України підтверджує інформацію про причетність … пана Портнова до зловживання владою, що призвело до численних жертв і смертей під час мирних протестів в Україні зимою 2013-2014 рр., а також в організації умисних вбивств, вчинених у спосіб, що є небезпечним для великої кількості людей (Кримінальний Кодекс України, ст. 27 п.3, ст. 365 п. 3, ст. 115 п. 1, 5, 12). … Генпрокуратура продовжує вважати, що ім'я пана Портнова повинно залишатися у Списку до Положень про заморожування активів корумпованих іноземних посадових осіб (Україна)» (лист від 15 березня 2016 року № 6114/22-012-21);

«…наразі проводиться два розслідування», пов'язані з Андрієм Портновим: він підозрюється у привласненні державного майна через зловживання службовим становищем; Генеральна прокуратура України підтверджує інформацію про причетність … пана Портнова, до зловживання владою, що призвело до численних жертв і смертей під час мирних протестів в Україні зимою 2013-2014 рр., а також до організації умисних вбивств, вчинених у спосіб, що є небезпечним для великої кількості людей. Розслідування за двома справами тривають зараз. Тому Генеральна прокуратура України продовжує вважати, що ім'я пана Портнова повинно залишитися у Списку до Положень про заморожування активів корумпованих іноземних посадових осіб (Україна), SOR/2014-44» (лист від 6 березня 2017 року № 6114/22-012-17);

«… рішенням Генерального прокурора України від 30 листопада 2017 року слідчим Національного антикорупційного бюро України було доручено досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42017000000004815 про те, що в період з липня 2011 р. по 31 грудня 2013 р. посадова особа, яка займала посаду радника президента України - начальника Головного управління із судової реформи і судової системи, а пізніше - радника президента України (Андрій Портнов - «Главком»), отримав незаконні виплати на загальну оціночну суму 26 млн грн (в особливо великих розмірах) на підставі п.3 статті 368-2 КК України» (лист від 10 липня 2018 року № 6114/22-012-70).

Крім цього, суд зобов'язав  Міністерство закордонних справ України спростувати недостовірну інформацію шляхом направлення листа в департамент закордонних справ, торгівлі та розвитку Канади, в якому повідомити про прийняте у цій справі рішення суду протягом 10 календарних днів з дня набрання таким рішенням законної сили.

Рішення суду першої інстанції може бути оскаржено до апеляційного суду.

Як відомо, Європейський союз 5 березня 2014 року заморозив активи 18 колишніх українських високопосадовців, підозрюваних у незаконному привласненні державних коштів та причетності до порушень прав людини в Україні. Слідом за ЄС Канада також заморозила активи окремих топових чиновників, до когорти яких потрапив Андрій Портнов.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: