«Підозра Чорновол – відверто незаконна». Луценко прокоментував справу щодо колишньої соратниці по Майдану

«Підозра Чорновол – відверто незаконна». Луценко прокоментував справу щодо колишньої соратниці по Майдану
Юрій Луценко розповів, що відбувалося у центрі Києві 18 лютого 2014 року 

Єдина мета цього політичного дійства ДБР на замовлення Кремля - це спроба десакралізації Майдану, - заявив Луценко

Колишній генеральний прокурор України Юрій Луценко прокоментував справу ДБР щодо журналістки і ексдепутатки Верховної Ради Тетяни Чорновол про підпал офісу Партії регіонів 18 лютого 2014 року.

Луценко переконаний, що за сукупністю матеріалів справи підозра Тетяні Чорновол про умисне убивство - відверто незаконна.

«Про це говорять і прокурори, і слідчі і незалежні юристи. Тому єдина мета цього політичного дійства ДБР на замовлення Кремля - це спроба десакралізації Майдану, як джерела незалежності та європейського вибору України», - написав ексгенеральний прокурор на своїй сторінці у «Фейсбук».

Луценко нагадав, що перші смерті на Майдані були вже до 18 лютого 2014 року, загинули майданівці Вербицький, Нігоян, Жизневський.

Він також стисло виклав хронологію подій, які сталися того дня у центрі столиці. Зокрема, близько 10 години 18 лютого сотні самооборони Майдану та жителі столиці оточили парламент, вимагаючи змін до Конституції і відставки влади.

«Близько 11 години тисячі озброєних арматурою та камінням тітушок при підтримці міліції та внутрішніх військ напали на демонстрантів. Я особисто закликав до припинення бойні через гучномовці з даху машини, - пригадує Луценко.

«В той же час стрілки міліції з даху будинку на розі Садової-Шовковичної почали стріляти з рушниць по демонстрантам. Замість травматичних набоїв вони використовували патрони з свинцевою картеччю. Саме так був вбитий ще 22 січня Нігоян. Фото картечі з бруківки вулиці Садової я тоді ж розмістив у Фейсбук. Депутати з опозиції вимагали від спікера Верхової Ради втрутитися і припинити стрільбу по мирних демонстрантах. Але марно», - повідомив учасник Революції гідності.

Луценко пригадує, що «розлючені цією стрільбою на Садовій і кривавим побиттям людей в Маріїнському парку демонстранти спонтанно спалили офіс Партії регіонів».

«Близько 12-30 я був там і бачив, що звідти вільно виходили люди. Це ж саме підтверджено в матеріалах справи. Тому говорити про навмисне вбивство охоронця офісу - юридичний абсурд», - наголосив Луценко.

Він повідомив, що близько 13 години велика кількість «Беркуту», що знаходилася в комплексі МВС почала зачистку цієї території. На цей час в Будинку офіцерів вже було декілька вбитих і багато поранених, яких жінки-депутати просто виривали з рук тітушок і автозаків та переміщали в швидкі допомоги.

«До кінця дня в ході штурму Майдану силовики оголосили АТО, захопили Жовтневий, спалили Будинок профспілок, озброєні міліцією тітушки стріляли в людей на розі Володимирської і Великої Житомирської. Всього протягом 18-19 лютого 30 демонстрантів отримали смертельні поранення». – розповів очевидець тих подій.

Луценко наголосив, що саме наказ на використання озброєних вогнепальною зброєю силовиків за висновком експертизи має причинно-наслідковий зв’язок із смертями мирних демонстрантів. «Проєкт підозри Януковичу, Захарченку, Якименку і Шуляку підготовлено ще в грудні 2018 року. На жаль, тодішній парламент неодноразово відмовлявся продовжити дію заочного судочинства. Подані в суди клопотання про дачу дозволів на заочне слідство було теж заблоковане групою адвокатів, серед яких був і нинішній перший заступник голови ДБР Бабіков», - розповів ексгенпрокурор.

Як відомо, справа Тетяни Чорновол передана з центр апарату в київське управління ДБР. «Відтак, пан Бабіков має можливість напряму впливати на слідчих, яких залякують виведенням за штат для зміни структури. Саме так в свій час отримали підпис прокурора під підозрами у справі Шеремета», - наголосив Луценко.

Нагадаємо, 10 квітня після обшуків у Тетяни Чорновол їй оголосили підозру у навмисному вбивстві. Також вона розповіла, що в неї при обшуку вилучили зброю.

Перед цим Держбюро розслідувань проводило обшуки в будинку Чорновол. Обшуки проходили під Києвом у селі Гора Бориспільського району у справах Майдану. Підставою для обшуку стали події лютого 2014 року, коли був захоплений офіс Партії регіонів.

Зазначимо, йдеться про смерть учасника списку героїв Небесної сотні Володимира Захарова, який загинув 18 лютого 2014 року при пожежі в київському офісі Партії регіонів. Імовірно, співробітник офісу задихнувся під час пожежі.

Як повідомлялось, раніше Чорновол неодноразово штурмувала офіс ДБР і вимагала відставки його тодішнього очільника Романа Труби.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: