Тетяна Чорновол: Коли спецпризначенці увірвалися в хату, перше, про що подумала: «Боже, а де мій син?»

Тетяна Чорновол: Коли спецпризначенці увірвалися в хату, перше, про що подумала: «Боже, а де мій син?»
Тетяна Чорновол переконана: справа проти неї – це помста за її викриття членів влади президента-втікача Віктора Януковича

«За одне і те саме спочатку нагороджують, а потім карають»

Сьогодні вранці Держбюро розслідувань прийшло з обшуком до будинку активістки Майдану, екснардепа Тетяни Чорновол. Підставою для обшуку стали події лютого 2014 року, коли був захоплений офіс Партії регіонів - зокрема, йдеться про смерть учасника списку героїв Небесної сотні Володимира Захарова, який загинув 18 лютого 2014 року при пожежі в київському офісі ПР. Сьогодні ж ДБР оголосило підозру Чорновол за вісьмома статтями, серед якихі вбивство та організація масових заворушень , що призвели до загибелі людей.

Про факт повідомлення підозри інформувало і ДБР, і сама підозрювана.

  

Водночас Чорновол переконана: справа проти неї – це помста за її викриття членів влади президента-втікача Віктора Януковича. «Антимайдан у дії» - так прокоментувала у себе у Facebook пані Тетяна сьогоднішні обшуки.

«Главком» став першим засобом масової інформації, якому Чорновол дала розлоге інтерв’ю щодо вранішніх подій.

«О шостій ранку почали гавкати собаки, я подивилась у вікно…»

Тетяно, перед обшуком вас попереджали, викликали дати свідчення?

По-перше, про таке не попереджають.

По-друге, у мене не просто провели обшук, а ще й підозру вручили. В принципі, з таким успіхом могли одразу прийти і з рішенням суду про запобіжний захід.

Як проходив обшук?

Якщо говорити про звинувачення, які мені висувають, то це просто сюжет за Шекспіром: за одне і те саме спочатку нагороджують, а потім карають.

О шостій ранку почали гавкати собаки, я подивилась у вікно. Якщо чесно, спершу подумала, що це за мною прийшли у іншій справі – справі Шарія. Я по цій справі принципово не ходжу на допити і у суд, тому припустила, що мене хочуть туди насильно привести.

Почала потихеньку одягатися. Оскільки у мене болить нога, то це виходить не так швидко. Доньку поставила біля вікна із телефоном, попросила знімати усе, що відбувається. То вона потім розказувала, що до групи слідчих, які стояли у дворі, прибігли спецпризначенці. Потім ці спецпризначенці кудись втекли з поля зору, а потім потім повернулися вже з автоматами. Постояли, потім знову втекли, а за якийсь час прибігли з кийками. Потім знову кудись відбігли – і повернулися зі щитами. Вони що, думали, що я буду відстрілюватися?

Скільки їх було?

Зо два десятки.

Найсмішніше, що коли слідчі зі спецпризначенцями вже увірвались, почали здійснювати обшук, шум-гам, мати кричить, я подумала: «Боже, а де ж мій син?». Заглядаю до нього в кімнату – а він тихенько спить. Проспав увесь обшук!

Слідчі дії у будинку Тетяни Чороновол (фото: facebook)Слідчі дії у будинку Тетяни Чороновол (фото: facebook)

Щось вилучили?

Вилучили мій «майданівський» одяг, мою нагородну зброю (хоча не мали права цього робити), а також мій мобільний телефон. Одяг і зброю я сама віддала, телефон віддавати не захотіла. Запитую: «Ви говорите, що я вчинила злочин 18 лютого 2014 року, а ця модель «Самсунгу» з’явилася тільки два роки тому. Для чого вам мій телефон?». Мені вдалося врятувати сімку. От щойно поставила сімку  у телефон доньки – і одраз дзвінок від вас.

Що стосується одягу, ситуація наступна. У матеріалах справи є дуже багато відео від 18 лютого 2014 року, на якому зафіксовано мене біля офісу Партії регіонів. Якщо я скажу, що то не я, одяг стане доказом на користь слідства. Але ж я і так не відмовляюся від того, що на відео я, я розповідала у кількох інтерв’ю, що була тоді на Липській.

Нагородна зброя – це той автомат, з яким ви записали кілька відеороликів?

У мене дві одиниці нагородної зброї. Перша – це «Форд 9», маленький пістолет. Я була ним нагороджена одразу після Майдану. Я тоді часто їздила на фронт і добивалась того, щоб мати якусь зброю. Спершу, коли отримала «Форд», дуже засмутилась, бо це справді дуже маленький пістолет. Але пізніше я була вдячна, що отримала саме його: він компактний, можна покласти у сумку, взяти в машину. У багатьох ризикованих моментах в житті він був зі мною, але, на щастя, застосовувати не доводилося.

Друга зброя – це мій військовий автомат «5-45». Це дуже важлива для мене річ, сакральна.він добутий у бою.

Одяг, зброю, телефон ви віддали. Обшук на цьому закінчився?

Ні, вони, звісно, скрізь рилися.

Що було після закінчення обшуку?

Вручили підозру. Насправді я планувала (і їм про це казала) прийти до ДБР для вручення мені підозри – щоб показати, що я цього не боюся. Натомість, щоб я не прийшла і не показала свою добру волю, вони потягнули цю підозру мені додому.

Підозра зроблена «на колінці». Там немає нічого: не вказано проведення належних слідчих дій, відсутні записи про свідків тощо. Як один із заявників там фігурує нардеп Антон Яценко.

У наступний вівторок о 12.00 у мене допит, у той же день суд ухвалюватиме рішення про запобіжних захід. В принципі, обмежити мені волю суд не просто може, а й зобов’язаний, бо у мене підозра з восьми статей, і кілька з них передбачають вищу міру покарання. Зокрема, це стаття про організацію масових заворушень, що призвели до смерті людей.

Ви визначилися, хто вас захищатиме?

Я – член «Європейської солідарності». Коли з’явилась інформація про те, що проти мене готується підозра, я звернулась до «ЄС», і мені надали адвоката.

Партія вас підтримала?

Так, до мене приїхали депутати.

Хто саме?

Микола Княжицький, Микола Величкович, Михайло Боднар та Марія Іонова.

«Венедіктова – «дєвочка» у порівнянні з Бабіковим»

Восени ви прийшли на брифінг Романа Труби. Ви якось пов’язуєте це з активізацією проти вас у «справі Майдану»?

Однозначно так, адже тоді йшлося про Андрія Портнова (ексзаступник глави Адміністрації президента часів Януковича, - «Главком»). Але ще більшою мірою каталізатором стала моя поява на брифінгу першого заступника глави ДБР Олександра Бабікова. Взагалі є кілька впливових людей, які надзвичайно хочуть мені помститися.

Це хто?

Почнемо з клієнта Бабікова (Бабіков працював адвокатом в об'єднанні Aver Lex, відомому захистом експрезидента Віктора Януковича, - «Главком») президента-втікача Віктора Януковича. Я була для нього, можна сказати, «улюбленою жінкою» 2013 року. В Межигір’ї знаходили досьє на мене, тоді ж трапився замах на мене, кінці організації якого знаходили теж у Межигір’ї. Тож я цілком припускаю, що сьогоднішні події не обійшлися без участі Януковича.

Чи може Бабіков виконувати такі замовлення? Та легко! Ви можете повірити, що його юридична фірма, яка захищала Януковича, не отримує прохань і не отримує за це хорошу винагороду? Тим паче, що Бабіков – це людина з обойми ексгенпрокурора Віктора Пшонки. Бабіков зробив собі кар’єру прокурора у Харкові. Причому я знаю, що він ніколи не стояв осторонь грошей.

Далі – сам Бабіков. «Великое существо», яке зараз стало керівником ДБР, і який має дуже великий вплив на генпрокурора Ірину Венедіктову, бо він досвідчений функціонер. Венедіктова – «дєвочка» у порівнянні з ним. Бабіков точно не хотів мене бачити на цій пресконференції, тож йдеться вже про особисту помсту.

Йдемо далі. Юридична фірма Бабікова свого часу захищала інтереси Олександра Онищенка-Кадирова – чувака, який не заплатив 3 млрд грн податків до держбюджету України, і на чому його спіймала  Таня Чорновол, адже «справа Онищенка» закрутилась теж завдяки мені. Онищенко особисто вважає, що у цьому винна я. Мені передавали від нього «привіти». Тому я переконана, що і Оніщенко платить за справу проти мене.

Хтось ще?

Звісно, Портнов.

І, нарешті, головний аргумент – це конфіскація коштів Януковича. Не в мене були інструменти для її реалізації, але я реально була ідейним натхненником і локомотивом цієї конфіскації. Я займалася цим три роки!

Наталія Сокирчук, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: