Після етапу до колонії «Білий ведмідь» Сенцова посадили до ШІЗО

Після етапу до колонії «Білий ведмідь» Сенцова посадили до ШІЗО

Зараз у Сенцова проблеми зі здоров'ям

Український режисер і політв'язень Олег Сенцов був направлений в ШІЗО (штрафний ізолятор. – Ред.) відразу після його доставки в колонію «Білий ведмідь» в місті Лабитнангі Ямало-Ненецького автономного округу. Про це Радио Свобода повідомив адвокат Сенцова Дмитро Дінзе, який відвідав підзахисного.

За словами адвоката, переведення Сенцова з Якутська пов'язано зі «суспільною активністю і його підтримкою» в Якутії. Рішення про переведення керівництво ФСВП прийняло 21 липня, проте етап почався через півтора місяці.

За все, що відбувалося в Якутії, пов'язане з Сенцовим, його за це карали - садили кілька разів в ШІЗО.

За словами адвоката, під час знаходження Сенцова на Іркутському Централі, йому призначили близько двох тижнів покарання в ШІЗО. «Його поведінка була нормальною весь час етапу, проте в Іркутську його викликали на розбір, де сказали, що вирішено поставити йому «чотири смуги» (маркування тих, хто відбуває покарання. - Ред.). У нього вже була «зелена смуга», як у екстреміста, вирішили додати максимум - ще три «червоних смуги»: може дестабілізувати колонію, схильний до агресії та ще якісь особистісні характеристики. Він їх запитав: «Чому? Не розумію, за що?». Стався конфлікт, але в підсумку залишили лише одну «червону смугу». Тим не менш, покарання було призначено і колонії в Лабитнангі його довелося виконувати, хоча у них до Олега ніяких претензій немає», - сказав Дінзе.

На даний Сенцов вже покинув штрафний ізолятор і знаходиться в загоні. У його бараку 60 осіб. Колонія, за словами адвоката, відрізняється строгим виконанням правил внутрішнього розпорядку. «Немає ніяких незрозумілих відносин між керівництвом колонії та ув'язненими, поза правилами внутрішнього розпорядку. Ніяких поблажок режиму немає… До цього Олег ще не звик, режим в колонії в Якутську був більш м’якшим. Він каже, що ставлення з боку співробітників колонії шанобливе. У керівництва і у нього самого взаємних претензій немає. У колонії роблять зараз все, щоб він адаптувався швидше, визначився, чим буде займатися. В Якутії допускалися вольності в одязі, він міг носити светр, наприклад. А тут усе строго - на побаченнях немає прямого доступу, щоб привітатися за руку, наприклад, документи передавати тільки через щілину спеціальну», - розповів адвокат.

Основне виробництво в колонії - обробка каменю та виготовлення кам'яних виробів. Але крім цього, є роботи в бібліотеці, театрі та місцевій кіностудії. Керівництво колонії запропонувало йому роботу, пов'язану з роботою театру і кіно, але він відмовився. «В даний час нічим не займається, ще не визначився. Але творчістю займатися продовжує: пише, вже готові кілька сценаріїв, оповідань. Потихеньку в цьому напрямку працює. Каже: «Виношую ідеї, продумую сценарії, як це повинно втілитися в фільми», - розповів адвокат.

Також він повідомив, що у Сенцова загострився ревматизм, і він помітив проблеми з серцем. «У колонії до скарг поставилися лояльно: призначили обстеження, возили до цивільної лікарні відразу після ШІЗО. Взяли аналізи, зробили кардіограму, запросили медичні документи у рідних, щоб поставити діагноз і призначити лікування. Їм проблеми не потрібні, керівництво йде назустріч Олегу і мені, як його адвокату, в плані здоров'я», - зазначив Дінзе.

За словами адвоката, Сенцов дуже сильно схуд. «Дуже втомився від етапу, і у нього немає запасів продуктів. Хоча харчування в колонії нормальне, на відміну від 15 інших північних колоній забезпечується добре», - повідомив Дінзе.

Він додав, що Сенцов уже не очікує обміну, але вважає, що колись це станеться.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: