Поки Захід «гальмує», Путін поширює вплив на Близький Схід - Al Arabiya

Поки Захід «гальмує», Путін поширює вплив на Близький Схід - Al Arabiya
users.livejournal.com

США не дозволять втягнути себе в безпосереднє втручання у лівійську ситуацію, а Великобританія і Франція зайняті вирішенням власних проблем

Змінивши ситуацію в Сирії, президент Росії Володимир Путін звернувся до Лівії, і цей новий опосередкований конфлікт Путіна з Заходом несе в собі безліч характерних рис попереднього. Таку думку висловив Азім Ібрагім, науковий співробітник Менсфілдского коледжу Оксфордського університету і професор Інституту стратегічних досліджень Військового коледжу ЗС США в своїй статті для Al Arabiya.

«Захід підтримує слабкі спроби повстанців домогтися «демократичного» уряду з ісламістським ухилом, Путін підтримує жорсткого мілітариста-диктатора, а ІГІЛ знаходиться просто між ними, часто стаючи мішенню для їхньої риторики і вкрай рідко - для їх зброї», - так професор змалював ситуацію.

Він підкреслив, что Захід зазнає невдачі. Підтримуваний Заходом уряд національної згоди, який керує країною з Тріполі, не є демократичним. «Він насилу зберігає цілісність завдяки «захисту» ісламістського «Розквіту Лівії»- коаліції, яка включає в себе колишніх джихадистів «Аль-Каїди» та інших вельми цікавих персонажів», - зазначив Ібрагім.

Є інформація, що Росія допомогла Сходу надрукувати 4 мільярди динарів, підкріплених нафтою, і об'єднати Тобрукскій центробанк з центробанком в Тріполі, пише Al Arabiya. Тобто Путін допомагає генералу Хафтару (який командує повстанськими силами) створювати державні інститути, що діють паралельно з інститутами на заході країни.

«Те, чим займається Путін, - це стара добра політика сфер впливу - як в епоху холодної війни ... Але Захід або відмовляється визнавати цю реальність, або просто нездатний перешкодити Путіну поширювати свій вплив на Близькому Сході», - зазначив він.

Адміністрація Обами не дозволить втягнути себе в безпосереднє втручання у лівійську ситуацію, а Великобританія і Франція зайняті вирішенням власних проблем: у Сполученому Королівстві зараз гостро стоїть питання референдуму з питання про вихід країни з Євросоюзу, а у Франції розгорілась серйозна промислова суперечка, пише видання.

«Найбільш тривожним моментом у цій ситуації для нас повинен стати той факт, що, якщо план Путіна спрацює, він зможе створити основу для залучення країн Близького Сходу в свою сферу впливу... Мілітаристські, автократичні і часто світські диктатори, яких ми традиційно підтримували, побачили тепер, після арабської весни, наскільки слабким і ненадійним може бути Захід ", - резюмує експерт.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: