Політолог про останні рейтинги кандидатів у президенти: у цих людей все дуже погано

Політолог про останні рейтинги кандидатів у президенти: у цих людей все дуже погано

«Якщо переможців судити за результатом близько 10%, то це не рейтинги, це антирейтинги»

«По-справжньому претендувати на перемогу у виборах може людина, яка зараз має 30-40% підтримки, — стверджує в інтерв’ю «Главкому» політтехнолог Сергій Гайдай. — А на виборах такій людині потрібно буде набрати близько 50% голосів, тобто додати за допомогою кампанії десь 20%. Ми ж міркуємо про рейтинги людей, у яких все дуже погано».

Серйозно оцінювати останні соцопитування (хто кого переможе) в цій ситуації Гайдай не вбачає сенсу: «Свого часу я такі рейтинги називав рейтингами карликів. Уявіть собі, якщо переможців ми судимо по результату близько 10%, то це не рейтинги, це антирейтинги».

Гайдає наголошує, що фактор так званої соціологічної турбулентності, різкі сплески і випадіння дуже високі зараз в залежності від того, що відбудеться: «Юлія Тимошенко говорила, що її партія розгромила БПП на місцевих виборах. У неї через це замір і, відповідно, рейтинг може підскочити на декілька відсотків».

Політтехнолог також звертає увагу на методику, за якою робиться вибірка. Наприклад, якщо різняться списки кандидатів, які респондентам пропонують відмітити, це сильно міняє розклади. Якщо у списку не вказується якийсь із кандидатів, наприклад, Гриценко, то його голоси переходять в більшій мірі Юлії Тимошенко, Олегові Ляшку. Тобто в одній анкеті може бути 12 кандидатів, в іншій вісім. Вони показуватимуть різні результати з доволі суттєвою різницею».

Повну версію інтерв'ю з Сергієм Гайдаєм читайте тут: Політтехнолог Сергій Гайдай: В останніх рейтингах у лідерів близько 10%. А на перемогу претендувати можна лише з 30-40%

 

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: