Польщу сколихнули масові протести через зміни у системі судочинства

Польщу сколихнули масові протести через зміни у системі судочинства
Протестувальник у Варшаві

Крім Варшави, протести проти чергових змін в системі судочинства відбулися у Кракові, Познані, Вроцлаві, Лодзі та інших містах

Президент Польщі Анджей Дуда підписав в четвер зміни до законів про Верховний суд, Національну раду судочинства, систему судів та про прокуратуру і їх відразу було опубліковано у віснику законів.

Як повідомляє «Укрінформ», зміни стосується процедури обрання голови Верховного суду, а також призначення суддів цього суду. Зокрема, у відповідності до внесених поправок, голову суду зможуть обирати 2/3 суддів Верховного суду, а не як до цього часу - увесь його склад. 

Сейм Польщі ухвалив зміни до цих законів минулого тижня, а Сенат - уночі з вівторка на середу.

Як додає Gazeta Wyborcza, у четвер ввечері під президентським палацом відбувся протест проти затвердження змін у системі судочинства країни, які ухвалено силами правлячої партії «Право і Справедливість» (PiS).

Учасники протесту під президентським палацом скандували гасла: «Конституція», «Під трибунал», «Будеш сидіти» тощо. Багато осіб тримали в руках запалені білі свічки. Згодом, протестуючі попрямували під Верховний суд країни.

sesiya

Крім Варшави, протести проти чергових змін в системі судочинства відбулися у Кракові, Познані, Вроцлаві, Лодзі та інших містах.

За інформацією ЗМІ, під час акції протесту у Варшаві сталися локальні сутички з поліцією. Декілька людей постраждали.

123_03

Після внесення змін до закону про Верховний суд РП, що набули чинності на початку липня, польська влада не вважає суддю Малгожату Герсдорф чинним головою Верховного суду. Натомість Герсдорф, а також значна частина суддівського корпусу переконані, що вона залишається головою цього суду, оскільки її шестирічна каденція, що визначена Конституцією Польщі, завершується у 2020 році.

На початку липня Єврокомісія порушила процедуру щодо Польщі з метою розслідування порушення у сфері верховенства права та подальшого накладення санкцій. Застереження Брюсселя викликає, зокрема, закон про верховний суд Польщі.

Як пояснили в Єврокомісії, цей закон права суддів та не відповідає зобов’язанням Польщі щодо ст. 19 Угоди про ЄС, яка пов’язана із Хартією про основоположні права Євросоюзу. Єврокомісія ввела процедуру в терміновому порядку та чекатиме від керівництва Польщі пояснень упродовж місяця.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: