Порошенко розповів про три ключові елементи української державності

Порошенко розповів про три ключові елементи української державності

Ключовим елементом нашої незалежності і нашої державності є українська армія, зазначив Порошенко

Президент Петро Порошенко заявив, що українська церква – Помісна Автокефальна Українська Православна Церква є ключовим елементом нашої державності і нашої незалежності.

Про це сказав  Порошенко під час участі у програмі «Свобода слова» на телеканалі ICTV.

«Бо армія – боронить українську землю. Мова – боронить українське серце. Церква – боронить українську душу. Це є три складових елементи, яких ми не повинні нікому ніколи віддавати», - наголосив глава держави.

«Чи має право держава втручатись в церковні прави? Я можу лише повторити ту відповідь, яку я дав у Верховній Раді – ні. Категорично немає права держава втручатися в церковні справи, тим більше якщо це держава іноземна», - підкреслив Порошенко.

Глава держави зазначив: «І на сьогоднішній день ми бачимо жахливу ситуацію, коли Україна оголошена канонічною територією Російської федерації. Що це, як не територіальні претензії?»

«Я, як і більшість українців, маю тверде переконання – канонічною територією України є Україна. І немає ніяких інших варіантів», - підкреслив президент.

За його словами, питання, яке винесено сьогодні на обговорення іде далеко за межі церковної справи.

«Ми сьогодні говоримо про те, як відбувається держава Україна», - сказав він та нагадав, що в цьому році відзначається 100-річчя української незалежності. «Але треба не просто святкувати, а будувати державу», - наголосив Президент.

«Ключовим елементом нашої незалежності і нашої державності є, наприклад українська армія, яку ми розбудували і відновили за останні чотири роки. І зараз вона входить до 30-ки найбільш ефективних і сильних армій світу. Елементом нашої державності і незалежності є українська мова, що її нищили і до того, як ми отримали незалежність, і, наголошую, у перші десятиліття нашої незалежності», - також зазначив Глава держави.

Він підкреслив, що влада зобов’язана робити кроки і робить їх ці чотири роки на захист української мови, в тому числі запровадивши квоти на україномовний продукт на радіо і телебаченні, як захист ключового державотворчого елементу.

Глава держави також нагадав, що питання Помісної Церкви було одним із ключових елементів його передвиборчої програми, і всі чотири роки він працював над реалізацією цієї задачі. Він зауважив, що і український парламент не в перше звернувся до Вселенського Патріарха.

Президент також підкреслив, що ієрархи двох православних церков зібрали необхідні підписи під цим зверненням.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: