Експерт про Антикорупційний суд: Можливості для маніпуляцій зберігаються

Експерт про Антикорупційний суд: Можливості для маніпуляцій зберігаються
Фото: УНІАН

Представники Вищої кваліфікаційної комісії суддів можуть чинити тиск на міжнародних експертів під час співбесід кандидатів до Антикорупційного суду

Юрист Transparency International Україна Максим Костецький вважає, що прийнятий парламентом закон про Антикорупційний суд - це «більше перемога, але можливості для маніпуляцій зберігаються». Про це він заявив у коментарі «Главкому».

У законі немає права вето міжнародних експертів, а питання відповідності чи невідповідності кандидатів вирішується просто спільним засіданням міжнародних експертів та Вищої кваліфікаційної комісії суддів. «Позитивом є те, що потрібні голоси мінімум трьох міжнародних експертів, щоб схвалити рішення щодо кандидата. Тоді як українська влада наполягала на тому, що достатньо було б одного», - додав Костецький.

Але в кожному засіданні міжнародних експертів, на яке запрошуються кандидати на співбесіди, повинні брати участь представники Вищої кваліфікаційної комісії суддів. «Це дозволяє їм чинити неформальний вплив на міжнародних експертів, для того, щоб вони, можливо, не завжди надто сильно прискіпувалися до кандидатів», - пояснив експерт, додавши, що потрібно зараз уважно слідкувати за кожним технічним кроком процедури утворення Антикорупційного суду, «щоб не було маніпуляцій».

Детально про те, як приймали закон про Антикорупційний суд, читайте в матеріалі «Главкому» «Антикорупційний суд. Перемога, яку не чекали».

Нагадаємо, 7 червня Верховна Рада України проголосувала за створення Антикорупційного суду. Рішення підтримали 315 нардепів.

У Міжнародному валютному фонді обіцяли перевірити прийнятий Радою закон про Антикорупційний суд на відповідність домовленостям за програмою реформ, що підтримується МВФ.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: