Президент підписав закон про протимінну діяльність

Президент підписав закон про протимінну діяльність
Президент України Петро Порошенко підписав закон №9080-1, який визначає правову основу, мету та основні складові протимінної діяльності в Україні

Відповідно до річного звіту Landmine Monitor 2016 Україна знаходиться на п’ятому місці у світі за кількістю жертв від мін та інших вибухонебезпечних предметів після Афганістану, Лівії, Ємену та Сирії

Президент України Петро Порошенко підписав закон про протимінну діяльність в Україні. Про це повідомляється на сайті Верховної Ради.

«22 січня 2019 року повернуто з підписом від президента», - йдеться у повідомленні про стан проходження документа.

Згідно з пояснювальною запискою до закону, ним пропонується визначити правову основу, мету та засади, основні складові видів протимінної діяльності в Україні.

Законопроектом визначається:

  • перелік об’єктів та суб’єктів протимінної діяльності, порядок їх створення, організаційні та процедурні засади діяльності;
  • вимоги до фахівців у сфері протимінної діяльності і розмінування та їх обов’язки;
  • джерела фінансування протимінної діяльності;
  • порядок обліку операторів протимінної діяльності, надання допомоги постраждалим особам (жертвам) від вибухонебезпечних предметів, визначення статусу територій для потреб протимінної діяльності;
  • повноваження інспекції з контролю якості протимінної діяльності та секретаріату центру протимінних операцій тощо.

Документом передбачені норми, які регулюють, зокрема, страхування відповідальності під час розмінування та публічних закупівель у сфері протимінної діяльності.

Законопроектом також визначаються істотні умови договору про закупівлю робіт та (або) послуг в сфері протимінної діяльності та пропонується встановити відповідальність за порушення законодавства у сфері протимінної діяльності як суб'єктів протимінної діяльності, так і фахівців.

Відтак фінансувати протимінну діяльність в Україні можна з коштів державного, місцевого бюджетів, за кошти установ, а також міжнародних організацій.

Також закон передбачає створення реєстру операторів протимінної діяльності — організацій, які мають право займатися таким видом господарської діяльності (для такого виду діяльності необхідно буде обов'язково отримати ліцензію).

Стаття 11 закону визначає тимчасово окуповані території Донецької та Луганської областей, а також території, на яких велися бойові дії, імовірно забрудненими вибухонебезпечними предметами. Вони підлягають технічному та нетехнічному обстеженню.

Також закон вводить поняття Центру протимінних операцій — це орган центральної влади, який буде координувати протимінну діяльність в Україні та реалізовувати державну політику в цьому напрямку. Центр буде щорічно подавати план діяльності, у якому визначати перелік територій для розмінування, порядок робіт, внесення даних операторів до реєстру.

У пояснювальній записці ініціатори закону вказують, що відповідно до річного звіту Landmine Monitor 2016 Україна знаходиться на п’ятому місці у світі за кількістю жертв від мін та інших вибухонебезпечних предметів після Афганістану, Лівії, Ємену та Сирії. 

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: