Прикордонна служба: за вирубку лісу на Закарпатті покарано 19 чиновників

Прикордонна служба: за вирубку лісу на Закарпатті покарано 19 чиновників
фото: uzhgorod.net.ua

Держприкордонслужба провела службові розслідування за фактами незаконної вирубки лісу на кордоні у Закарпатті

За результатами до дисциплінарної відповідальності притягнуто 19 керівників у Чопському загоні та Західному регіональному управлінні. 

Як повідомили у ДПСУ, «Ще 7 квітня ДПСУ повідомила усі зацікавлені органи - у т.ч. Генеральну прокуратуру та МВС  - про факти виявлення незаконної вирубки на одній із ділянок кордону у Закарпатті. Кримінальне провадження військовою прокуратурою було розпочато лише 14 квітня, а ще за два тижні була оголошена підозра 4 керівникам відділів Чопського прикордонного загону», - повідомили у ДПСУ. 

«Держприкордонслужба провела низку службових розслідувань (копії передані до військової прокуратури), за результатами яких до дисциплінарної відповідальності за несвоєчасне реагування на виявлені порушення притягнуто 19 керівників у Чопському загоні та Західному регіональному управлінні», - додали у відомстві.

За даними ДПСУ, серед них звільнено з військової служби за службовою невідповідністю – 7 осіб, позбавлено військового звання – 2 особи, понижено в посаді – 2 особи, оголошено про неповну службову відповідність – 4 особам.

«Підозра військовою прокуратурою була оголошена керівникам значно нижчого рівня, ніж ті, стосовно яких були застосовані заходи дисциплінарного впливу самим відомством. Що стосується епізодів справи із ознаками злочинів, то це питання не лежить в компетенції відомства і реагувати на них мають інші правоохоронні органи», - зазначили у ДПСУ. 

Також у ДПСУ наголосили, що відомство "зацікавлене в об’єктивному проведенні слідства та встановленні усіх причетних до цього осіб". 

"В той же час кримінальну справу локального рівня намагаються перенести на масштаби адміністрації Держприкордонслужби, тим самим залишити поза увагою інших учасників цієї оборудки. Ми і досі не знаємо, хто безпосередньо займався вирубкою деревини, коло тих правоохоронців, за чиєї мовчазної згоди це відбувалося, кінцевих бенефіціарів", - заявили у відомстві. 

Державна прикордонна служба України звернулася до Генерального прокурора з проханням передачі цього та інших проваджень за визначеною Законом підслідністю.

Як відомо, напередодні пройшли обшуки в Держприкордонслужбі.

За словами Головного військового прокурора Матіоса, «підставою для проведення обшуків стало встановлення слідством об’єктивних даних протидії з боку керівництва Держприкордонслужби об’єктивному повноцінному розслідуванню у частині встановлення всіх винних осіб (щодо вирубки лісу у Закарпатській області, - ред.). У процесі розслідування нами встановлені посадові особи прикордонної служби словацької республіки, які сприяли проходженню техніки іноземної держави і вивезенню національного надбання України за межі держави без будь-якого оформлення. Сумарна вартість, за цінами словацької республіки, вивезеної деревини в кількості більше 7 тис. дерев складає до 2 млн євро, за оптовими цінами країни, куди були доставлені дерева».

За словами Матіоса, під час обшуків у Держприкордонслужбі співробітники військової прокуратури знайшли цьому підтвердження. Він продемонстрував документи і зауважив, що у них зафаксовано і незаконний прохід техніки, і людей зі Словаччини, і таких документів безліч.

«Для покриття незаконної оборудки і грабунку держави було зроблено все, щоб слідство не отримало ці дані. За результатами цих даних, ми маємо чітку картину, що словацька фірма за участі великої кількості техніки та громадян іншої держави перебували на території нашої держави за потурання, або прямої команди, або сприяння з корупційними підставами на території України. За результатами чого, більше 7 тис дерев вивезено», - резюмував він

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: