Проект USAID презентував законопроект про фінансового омбудсмена

Проект USAID презентував законопроект про фінансового омбудсмена

Україні запропонували новий спосіб захисту прав споживачів фінансових послуг

Проект USAID «Трансформація фінансового сектору» презентував законопроект, який створює установу фінансового омбудсмена в Україні, повідомляється у прес-релізі організації.

Документ пропонує запровадити спеціальний орган, який забезпечить позасудове врегулювання спорів між надавачами фінансових послуг та споживачами.

«Фінансовий омбудсмен – це незалежна публічна установа, яка буде наділена повноваженнями оперативного розгляду та вирішення спорів між споживачами та фінансовими установами», – зазначила експерт проекту USAID Тетяна Буряк і додала, що розгляд спорів буде відбуватися в строк не більше від 90 днів.

Фінансовий омбудсмен надаватиме споживачам правову допомогу в підготовці документів та збиранні доказів, інформуватиме регуляторів про недоліки наявного правового регулювання фінпослуг і проводитиме дослідження практики роботи зі споживачами.

«Цей закон потрібен українському фінансовому сектору. Багато банкірів та представників фінансового сектору вже підтримали ідею створення фінансового омбудсмена, бо вони знають, що нова справедлива система розгляду скарг споживачів тільки допоможе зростанню ринку кредитування», – зазначив Робер Бонд, керівник проекту USAID «Трансформація фінансового сектору».

У свою чергу Національний банк підтримав ідею запровадження інституту фінансового омбудсмена.

У проекті USAID вважають, що для відновлення довіри до фінансового сектору потрібно, щоб парламент, крім закону про фінансового омбудсмена, підтримав ще два важливих закони: законопроект 2456-д «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення захисту прав споживачів фінансових послуг» та законопроект 6027-д «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення кредитування». «Прийняття закону про фінансового омбудсмена та цих двох законів,разом з уже прийнятим законом «Про споживче кредитування», дасть змогу наблизити до вимог ЄС законодавство України у сфері захисту прав споживачів та закладе підґрунтя для зростання фінансового ринку», - зазначено в прес-релізі.

Як повідомлялось, за результатами дослідження проекту USAID, понад половину кредитів українцям дають із порушенням їхніх прав.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: