Рада встановила нові правила індексації пенсій: що зміниться

Рада встановила нові правила індексації пенсій: що зміниться
Наразі в Україні пенсіні виплати отримують понад 10 млн громадян
фото: glavcom.ua

Законопроєкт підтримали 352 народні депутати

Верховна Рада ухвалила закон №4668 «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення пенсійного законодавства», яким, зокрема визначається 1 березня датою щорічної індексації пенсій.
Законопроєкт підтримали 352 народні депутати.

Іншими важливими нововведеннями, передбаченими прийнятим законопроєктом, є:

  • щорічна індексація пенсій військовослужбовцям, державним службовцям та іншим категоріям пенсіонерів здійснюватиметься на загальних умовах;
  • призначення пенсії за віком особам, трудовий договір з якими розірвано через зміни в організації виробництва та інших умов може відбиватися достроково, за півтора роки.
  • Також закон передбачає дострокове призначення пенсії матерям або батькам дітей з важким чи рідкісним захворюванням, яким не було встановлено відповідності.

Раніше повідомлялося, що перерахунок пенсій у 2022 році проведуть у 12 етапів. Зокрема, з жовтня наступного року розширюється доплати до пенсії літнім людям для категорії пенсіонерів від 70 до 75 років. Також мінімальна пенсійна виплата для людей віком від 70 років зі стажем 30/35 років буде 3000 грн.

Також у держбюджеті закладено зростання прожиткового мінімуму осіб, які втратили працездатність (мінімальної пенсії), на 8,2%. Мінімальна пенсія становитиме з 1 січня – 1934 грн, з 1 липня – 2027 грн, з 1 грудня – 2093 грн.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: