Раді пропонуються врегулювати статус осіб, зниклих безвісти

Раді пропонуються врегулювати статус осіб, зниклих безвісти
Зниклі безвісти

Законопроект дає визначення поняття «особа, зникла безвісти» в контексті міжнародного гуманітарного права, закріплює права таких осіб та надає їм відповідний захист

Перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко та народні депутати з фракції «Блок Петра Порошенка» Ірина Фріз, Марія Іонова та Ірина Луценко підготували та внесли на розгляд парламенту проект закону «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти». Про це повідомляєпрес-служба БПП.

«Відсутність належного регулювання правового статусу осіб, зниклих безвісти, є прогалиною чинного законодавства України, необхідність усунення якої загострилася, у зв’язку зі збройним конфліктом в Автономній Республіці Крим та на сході України», – заявила Геращенко під час презентації законопроекту представникам міжнародних гуманітарних організацій.

За її словами, під час розробки законопроекту, за основу було взято Керівні принципи щодо осіб, зниклих безвісти, розроблені Міжнародним Комітетом Червоного Хреста.

Законопроект дає визначення поняття «особа, зникла безвісти» в контексті міжнародного гуманітарного права, закріплює права таких осіб та надає їм відповідний захист.

Таким чином, окрім вже існуючого поняття «безвісно відсутньої особи», що міститься у Цивільному кодексі України, законодавство України включатиме в себе також поняття «особи, зниклої безвісти», що є критично необхідним, як у нинішній ситуації збройного конфлікту, так і у подальшому постконфліктному відновленні.

Законопроект закріплює право осіб знати про долю своїх зниклих родичів, що є базовою нормою для захисту їх прав, пов’язаних з правовим статусом особи, зниклої безвісти», – говориться в пояснювальній записці до законопроекту.

Законопроект визначає процедуру розшуку осіб, зниклих безвісти – від подання заяви про розшук і до його припинення. З метою розшуку осіб, зниклих безвісти, у зв’язку зі збройним конфліктом має бути створена Комісія з питань осіб, зниклих безвісти – орган, що відповідає за з’ясування долі та місцезнаходження таких осіб.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: