Рибачук пояснив, чому після всіх скандалів Гонтарева почувається дуже комфортно

Рибачук пояснив, чому після всіх скандалів Гонтарева почувається дуже комфортно

Колишній глава секретаріату Адміністрації президента розповів, чому Валерія Гонтарева залишається на посаді голови НБУ, не дивлячись на скандали навколо її Ім’я

Факт участі глави НБУ Валерії Гонтаревої в фінансових схемах Сергія Арбузова є настільки незаперечним і очевидним, що чиновниця відмовляється його коментувати. Про це в Українському кризовому медіа-центрі заявив екс-глава секретаріату Адміністрації президента, голова ГО «Центр UA» Олег Рибачук.

«Є такий бронебійний факт, який не можна заперечувати. Гонтарева ж розуміє, що ця транзакція мала місце бути, і є докази », - заявив Рибачук.

За його словами, питання у суспільства в даній ситуації повинні бути не до Гонтаревої, а до людей, «які впливають на призначення і звільнення керівництва НБУ, до тих, хто її призначав».

«Виникає цікава зв'язка: Порошенко-Гонтарева-сім'я Арбузова. І це одна з версій, чому так спокійно себе почувають ці «колишні». Розібратися, де «колишні», а де «сьогоднішні», особливо якщо ти дивишся не на сайти або ФБ-сторінки, а на їхнє минуле, дуже складно. У європейській країні, де репутація НБУ як регулятора дуже важлива, було б неможливо перебувати на цій посаді чиновнику з такими плямами в своїй біографії », - заявив голова громадської організації.

Експерт вважає, що «зв'язка» нової і старої влади - це одна з причин того, що немає політичної волі для того, щоб повернути заморожені в банках гроші Арбузова-Януковича до держбюджету.

«Кошти, вкрадені в українського суспільства злочинним способом, зусиллями нової влади не повертаються. Є політична воля цього не робити. Політична воля - це система, яка дозволяє політикам або чиновникам безкарно не виконувати свої обов'язки ... Схоже, в цій схемі гуляють дуже великі гроші ... Ми два роки дискутуємо, що частина активів Януковича може бути затримана. І ці активи тануть на наших очах», - зазначив Рибачук.

Як повідомлялося в ЗМІ, компанія «Інвестиційний Капітал Україна» під керівництвом Валерії Гонтаревої в 2013 році купила на десятки мільярдів гривень валютні облігації держпозики (ОВДП) для офшорних компаній оточення колишнього президента Віктора Януковича, а саме екс-глави НБУ Сергія Арбузова. Ці цінні папери заарештовані в «Ощадбанку», проте продовжують приносити дохід Януковичу і його наближеним. На думку експертів, у разі, якщо б Гонтарева співпрацювала зі слідством, це могло б прискорити процес повернення грошей Януковича в бюджет України. Однак глава НБУ від коментарів на цю тему відмовляється.

Генпрокуратура також відмовляється давати інформацію про хід розслідування «справи Арбузова».

У Мін'юсті попереджають, що в результаті нестачі доказів, мовчання правоохоронців і НБУ Україна може втратити мільярди Януковича в українських і зарубіжних банках.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: