Росія підвищує ціну на газ для Європи

Росія підвищує ціну на газ для Європи

Незважаючи на розпропагандований російським керівництвом економічний розворот на схід, Європа залишається для «Газпрому» найважливішим ринком збуту

Російський концерн «Газпром» анонсував підвищення ціни на газ на 10% для Європи, пише Handelsblatt.

«Експортна ціна на газ для Євросоюзу в 2017 році може скласти 180-190 доларів за тисячу кубометрів», - заявив заступник голови правління «Газпрому» Олександр Медведєв. У минулому, нагадує видання, Європа платила за паливо в середньому 167 доларів за тисячу кубометрів.

Цінове підвищення не стало несподіванкою: в минулому році ціна на нафту зросла з 28 доларів за барель майже вдвічі, а «Газпром» завжди прив'язував газові ціни до нафтових. Однак газовий гігант, як правило, реагує на скачки в ціні на нафту із затримкою в 6-9 місяців. Ще минулого літа «Газпром»погодився на знижку в 30 доларів за тисячу кубометрів, йдеться у статті.

На цей же раз «Газпром» не бачить жодних приводів для надання знижок, тим більше, в 2016 році що році йому вдалося збільшити свою частку на європейському ринку з 31 до 34%, і він експортував до Європи рекордні 179,3 млрд кубометрів газу.

«Як би там не було, але в середньостроковій перспективі європейським споживачам не варто серйозно турбуватися з приводу витрат на опалення, - зазначає видання. - Навіть якщо підвищення цін виглядає дещо загрозливим, Росія, як і раніше, зацікавлена в європейських клієнтах».

Незважаючи на розпропагандований російським керівництвом економічний розворот на схід, енергетичний сектор - консервативний. І Європа, як особливо підкреслив Медведєв, «була і залишиться для «Газпрому» найважливішим ринком збуту». У керівництві концерну впевнені, що він зможе зберегти нинішню частку на європейському ринку і при підвищенні ціни на газ. Крім Медведєва, такої ж точки зору дотримується голова ради директорів «Газпрому» Віктор Зубков.

«Тим часом прогнози «Газпрому» - це одне, а реальність - зовсім інше», - зазначає автор, нагадуючи про те, що в 2008 році глава компанії Олексій Міллер передбачав ціну в 500-1000 доларів за тисячу кубів».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: