Суд: Росія має сплатити луганчанину мільйон за будинок, в який поселила своїх військових

Суд: Росія має сплатити луганчанину мільйон за будинок, в який поселила своїх військових
Російські військові на Донбасі

Один із екс-керівників державного підприємства також довів у суді, що на нього чинився моральний тиск з боку сепаратистів і російських найманців

Колишній перший заступник директора Державного підприємства в сфері адміністративних послуг «Луганськ Стандарт Метрологія» Олександр Коломійцев виграв суд за позовом до Росії про відшкодування майнової та моральної шкоду, завданої йому внаслідок збройної агресії та окупації РФ частини території Луганської області.

Як стало відомо «Главкому», про це свідчить рішення Сватівського районного суду Луганської області від 19 жовтня.

За матеріалами справи, Коломійцев до червня 2014 року мешкав у будинку на вулиці Алєксєєва у Луганську. З липня його помешкання зайняли особи, які в ході телефонної розмови представились кадровими російськими військовослужбовцями Збройних Сил. А вже в жовтні позивач виявив, що одну частину належного йому майна викрадено, а іншу – пошкоджена.

Суд з’ясував, що, працюючи на державному підприємстві, Коломійцев через проукраїнські погляди мав конфлікт з директором підприємства, який був членом козацтва Луганського. Тому позивачу доводилось бути під постійним тиском з боку проросійських бойовиків та їхніх кураторів, в силу своїх проукраїнських поглядів, тому він постійно відчував себе у небезпеці та хвилювався за своє життя та здоров'я. Гуманітарна ситуація на території Луганська, обумовлена активними бойовими діями проросійських бойовиків, унеможливлювала нормальне забезпечення життєдіяльності, додається у рішенні суду.

Визначаючи розмір моральних та матеріальних збитків, суд виходив з того, що Російська Федерація, здійснивши збройну агресію щодо України та окупувавши частину Донецької та Луганської областей і Крим, порушила норми та принципи Статуту ООН, Загальної декларації прав людини, Будапештського меморандуму, Гельсінського заключного акту наради по Безпеці та Співробітництву в Європі від 01.08.1975 р. та Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією.

Таким чином, суд зобов’язав стягнути з Росії на користь Олександра Коломійцева 997 тис. грн моральної шкоди і 160 тис. грн відшкодування збитків (упущеної вигоди).

Як відомо, головний військовий прокурор України Анатолій Матіос, покликаючись на результати розслідування, повідомив, що загалом на сході України воює 11 тисяч росіян, з них три тисячі – кадрові військові. Російські частини на окупованих територіях України мають на озброєнні майже 200 танків, 400 бойових броньованих машин, 140 одиниць артилерії та новітні зенітно-ракетні комплекси.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: