Румунія стурбована через новий закон про освіту в Україні

Румунія стурбована через новий закон про освіту в Україні

У Румунії нагадали, що держава має визнавати право представника нацменшини на навчання рідною мовою

Румунія висловила занепокоєність ухваленим Верховною Радою законом про освіту.

Про це повідомляє «Уніан» з посиланням на заяву МЗС Румунії.

«Міністерство закордонних справ стурбоване ухваленим 5 вересня Верховною Радою законом про освіту, зокрема, через статтю 7, яка стосується навчання мовою національних меншин», - наголосили у МЗС Румунії.

У зовнішньополітичному відомстві нагадали, що відповідно до Конвенції щодо захисту нацменшин, держава має визнавати право представника нацменшини на навчання рідною мовою.

Зазначається, що це питання під час візиту до Києва наступного тижня підніме державний секретар Румунії Віктор Мікула.

Нагадаємо, в ухваленому Радою законі про освіту йдеться, що особам, які належать до національних меншин України, гарантується право на навчання в комунальних закладах для здобуття освіти поряд з державною мовою відповідної національної меншини. Це право реалізується через класи (групи) з навчанням мовою відповідної національної меншини поряд з державною мовою.

Зазначимо, що президент України Петро Порошенко вважає, що ухвалена реформа освіти дає потужний поштовх і для інших реформ, які сьогодні проводить Україна.

Як повідомляв «Главком», Верховна Рада України 5 вересня ухвалила в цілому закон «Про освіту».

За словами міністра освіти та науки Лілії Гриневич, головною новацією цього законопроекту є визнання таким, що втратив силу, закону «Про освіту» 1991 року та введення навчання учнів за програмою 12-річної повної загальної середньої освіти для початкової та профільної середньої освіти з вересня 2018 року, для базової середньої освіти з 1 вересня 2022 року.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: