Саакашвілі підвищить політичну напругу в Україні – американські ЗМІ

Саакашвілі підвищить політичну напругу в Україні – американські ЗМІ

В Україні, як в і в Грузії, Саакашвілі став дуже неоднозначною фігурою

Повернення колишнього президента Грузії Михайла Саакашвілі в Україну може гостро підняти політичну температуру в той час, коли президент Петро Порошенко намагається водночас боротися проти російських сил на сході країни і критики політичних опонентів, які звинувачують його у тому, що він отримує вигоду від корупції, як і його попередник Віктор Янукович. Про це пише американське видання New York Times, пригадуючи, як вчора колишній голова Одеської облради завдяки натовпу прихильників прорвався в Україну з території Польщі через українських прикордонників в Шегинях.

Видання зауважує, що в Україні, як в і в Грузії, Саакашвілі став дуже неоднозначною фігурою. Прихильники його вважають «чистим урядовцем», а опоненти - шоуменом, схильним влаштовувати яскраві політичні трюки.

Водночас видання Washington Post пише, що Михайло Саакашвілі серйозно ризикує, коли повернувся в Україну.

«Грузія, де його звинувачують у зловживанні владою і незаконному привласненні майна, надіслала Україні запит на його екстрадицію. Хоча поки не відомо, чи Україна виконає його», - йдеться в статті.

При цьому, Washington Post нагадує про заяву генпрокурора Юрія Луценка про те, що організатори незаконного перетину українського кордону Саакашвілі зіштовхнуться з кримінальними провадженнями.

Нагадаємо, екс-президент Грузії Михайло Саакашвілі перейшов польсько-український кордон в неділю ввечері. Кордон прикордонників прорвали прихильники Саакашвілі, які буквально внесли його на український бік кордону. 

Генпрокурор пообіцяв притягнути до відповідальності організаторів прориву кордону у «Шегинях» та заявив, що прихильники Саакашвілі знищують державу. Поліція вже відкрила кримінальне провадження.

Саакашвілі натомість заявляє, що він і його прихильники не порушували закон на пункті пропуску «Шегині».

Відомо, що Саакашвілі й депутати не проходили прикордонний контроль. Політика вже внесли в «чистилище» «Миротворця».

Держприкордонслужба готує матеріали для прокуратури по трьох епізодах прориву.

У МВС запевняють, що під час інциденту з проривом кордону прихильниками Михайла Саакашвілі тілесні ушкодження отримали 11 бійців Національної поліції та п’ять працівників Держприкордонслужби.

Раніше Саакашвілі планував перетнути кордон з Україною у КПП «Краковець», згодом змінив плани та намагався прибути на Інтерсіті з Перемишля до Києва, однак рух його потяга заблокувала «Укрзалізниця».

Після невдалої спроби приїхати до України потягом, Саакашвілі заявив, що повертається до «першого плану» та в'їзду через «Краковець», а згодом заявив, що їде у ПП «Шегині».

Раніше Саакашвілі заявив журналістам, що не має плану дій на випадок, якщо його не впустять в Україну.

Як відомо, Саакашвілі позбавили українського громадянства. 

У Генпрокуратурі України повідомили, що отримали копію запиту грузинських компетентних органів на видачу Михайла Саакашвілі Грузії.

Саакашвілі припускав, що після його повернення в Україну його спробують викрасти й видати грузинській владі. 

Саакашвілі вказав, що буде через суд намагатися повернути собі громадянство України і хотів би бути присутнім на судовому процесі.

Читайте також статті: 

Посол Ігор Долгов: Повірте, екстрадиція Саакашвілі під час візиту президента у Грузію не обговорювалась

The NewYorker: Саакашвілі заплатив мільйон Трампу заради використання його імені?

«МіхоМайдан». Як «розстрілюватимуть» Тимошенко і Садового

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: