СБУ взяла телеексперта, який працював на Росію. Стало відоме ім'я (документи)

СБУ взяла телеексперта, який працював на Росію. Стало відоме ім'я (документи)
скрінщот з відео

За один виступ у російському ЗМІ українцю платили визначену таксу

Служба безпеки України затримала «експерта з енергетичних питань», який поширював кремлівську пропаганду та займався дискредитацією України на міжнародній арені. Про це повідомила пресслужба СБУ.

Так званий експерт робив це в ефірі санкційних телеканалів і через рейтингові телеграм-канали. Також він тісно співпрацював з російським інформагентством «Россия сегодня». Докази цього документально підтверджені.

Інструкції чоловік отримував від російського куратора з тимчасово окупованого Криму, а мільйонні гонорари – з РФ, через заборонені в Україні електронні платіжні системи.

Під час обшуків правоохоронці виявили у російського агента: засоби зв’язку, комп’ютерну техніку та флеш-носії з доказами злочинних дій; готівку у розмірі 3 млн грн, яку він отримав на проведення інформаційних диверсій.

За інформацією джерел «Главкома» у спецслужбі, неназваним у релізі СБУ «експертом» виявився Дмитро Марунич. Цей чоловік тривалий час позиціонував себе фахівцем у питаннях енергетики, хоча не працював у цій галузі. Зараз він перебуває в СІЗО одного з обласних центрів.

У розпорядження видання також потрапив договір про співробітництво, укладений між Маруничем і державним російським пропагандистським інформагентством «Россия сегодня». Документ датований 1 листопада 2021 року.

(для перегляду натисніть на зображення)

(для перегляду натисніть на зображення)

(для перегляду натисніть на зображення)

Документ свідчить, що за кілька місяців до війни Марунич, як експерт, зобов'язувався перед російським замовником виступати визначену кількість разів у проросійському інтернет-виданні «Украина.Ру».

скріншот з мережі скріншот з мережі

За один виступ йому платили 14,3 тис. російських рублів. Всього контракт підписано на суму 114,4 тис. російських рублів.

Окрім того Марунич був постійним гостем ефірів проросійських телеканалів в Україні, які потрапили під санкції.

Окремо Марунич погодився з вимогами «Россия сегодня», щоб не порушувати російське законодавство.

Зауважимо, явище псевдоекспертів та псевдополітологів стало поширеним в останні роки в України. Медіапростір заполонили люди, які коментували все що завгодно, при цьому вони не мали жодного професійного стосунку до тем, за які бралися. Більшість таких людей обслуговували замовників з різних політичних сил, а також країну-агресора. Десятки таких коментаторів були постійними гостями ефірів проросійських каналів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: