Сенцов став одним із головних претендентів на премію імені Сахарова

Сенцов став одним із головних претендентів на премію імені Сахарова
Олег Сенцов

Другий претендент на премію — марокканець Насер Зефзафі, який проводить боротьбу з корупцією

Український режисер, політв’язень Олег Сенцов став одним із фіналістів на отримання премії «За свободу думки» ім Андрія Сахарова.

Про це йдеться у повідомленні на сайті Європарламенту.

Другий претендент на премію — марокканець Насер Зефзафі, лідер масового руху непокори в районі Ріф, який проводить боротьбу з корупцією, пригніченням та зловживаннями владою. Також у шортлисті громадські організації, які захищають права людей та займаються порятунком мігрантів у Середземному морі.

27 вересня кандидатуру Сенцова внесли до попереднього списку кандидатів на премію.

Раніше найбільша фракція Європарламенту висунула Сенцова на премію Сахарова. Загалом на премію пропонували висунути вісім людей і неурядових організацій. Після обговорення всі пропозиції увійшли до попереднього списку.

Премія імені вченого, дисидента і правозахисника Андрія Сахарова була заснована Європарламентом в 1988 році. Її вручають за видатний внесок у захист прав людини і основних свобод. Розмір премії складає 50 тисяч євро.

У 2014 році серед номінантів на премію Сахарова був Євромайдан, у 2015 році — депутатка Надія Савченко, у 2016-му — лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

Церемонія вручення премії відбудеться у Страсбурзі 12 грудня на пленарній сесії Європарламенту.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: