Шість країн ЄС відмовляються висилати російських дипломатів

Шість країн ЄС відмовляються висилати російських дипломатів
Фото: РБК-Україна

Ірландія, Бельгія і Словаччина готуються до того, щоб приєднатися до видворення російських агентів

На ранок 27 березня 2018 року 11 країн ЄС не вислали із своєї території російських дипломатів у знак солідарності із Великою Британією через отруєння Сергія Скрипаля і його доньки. Мова йде про Австрію, Бельгію, Болгарію, Кіпр, Грецію, Ірландію, Люксембург, Мальту, Словенію, Словаччину і Португалію. Про це повідомляє видання EU Observer.

Окремі країни іще можуть приєднатися до більшості в ЄС, яка вже вислала російських дипломатів – йдеться насамперед про Ірландію і Словаччину. Бельгія і на сьогодні не змогла визначитися кого із 140 дипломатів, які акредитовані при місіях в ЄС і НАТО, а також посольстві, вислати.

Проте решта країн поки що не поспішає із кроком солідарності. Федеральний канцлер і керівниця МЗС Австрії у спільній заяві повідомили, що Відень не піде на такий крок. Уряд Мальти заявив, що висилка російських дипломатів фактично призведе до припинення роботи дипмісії РФ в країні. Болгарія, посилаючись на своє президентство в ЄС, заявила, що буде нейтральною.

Греція повідомила, що не буде вдаватися до санкцій щодо постійного члена Ради Безпеки ООН. При цьому Афіни чекають більше даних у рамках розслідування. такої ж думки і Кіпр. Словенія також чекає фінальних результатів розслідування атаки на Сергія Скрипаля і його доньку в Солсбері.

26 березня Адміністрація президента США Дональда Трампа винесла рішення про висилку 60 російських дипломатів та закриття останнього дипломатичного форпосту Москви на західному узбережжі країни, в Сіетлі.

Україна на знак солідарності з Британією і трансатлантичними союзниками та в координації з країнами ЄС видворяє 13 російських дипломатів.

Також більшість країн-членів ЄС ухвалили рішення вислати російських дипломатів у зв’язку з отруєнням екс-полковника ГРУ Сергія Скрипаля у Солсбері.

Росія пригрозила «дзеркально» відповісти на висилку своїх дипломатів.

Міністр закордонних справ Великої Британії заявив, що скоординована висилка російських дипломатів із США, Канади та ряду європейських країн є «найбільшою колективною висилкою російських шпигунів, яка коли-небудь мала місце».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: