Сільська корупція: депутатку, яка отримала хабар у вигляді автомобіля, відбулась штрафом

Сільська корупція: депутатку, яка отримала хабар у вигляді автомобіля, відбулась штрафом
Наталія Черінська

Неправомірна вигода вимагалася за дозвіл на встановлення кіосків

Ірпінський міський суд Київської області визнав винною депутата Гостомельської селищної ради і директора культурно-оздоровчого комплексу Наталію Черінську у вчиненні кримінального правопорушення за ч. 2 ст. 369-2 КК України («Зловживання впливом»), призначивши покарання у вигляді штрафу 25,5 тис. грн.

Про це повідомляє «Главком» з посиланням на вирок суду від 16 квітня.

За матеріалами досудового розслідування, на початку жовтня 2017 року до Черінської звернувся місцевий підприємець, який вирішив продавати хлібопекарську продукцію зі стаціонарних малих архітектурних форм на території Гостомеля. Він цікавився у неї процедурою отримання відповідних дозволів і переліком документів, необхідних для їх отримання.

У відповідь депутат повідомила, що члени виконавчого комітету селищної ради, а тим паче селищний голова, який підписує рішення комітету, просто так нікому нічого не роблять. Тому Черінська дала зрозуміти, що входить до депутатської команди сільського голови і може вплинути на нього за окрему винагороду.

Від підприємця депутат вимагала надати їй неправомірну вигоду у вигляді автомобіля. Для цього депутат надіслала підприємцю телефоном фотографію свого закордонного паспорта для оформлення на її ім'я довіреності на право володіння та користування автомобілем, а також полісу обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів.

Згодом вона попросила додатково $2 тис. для підкупу членів виконкому. При цьому зауважила, що робить «скидку» підприємцю, оскільки ця «послуга» коштує $4 тис.
Після передачі депутатові $2 тис. вона сказала, що треба іще додати 5 тис. грн за видачу топографічних зйомок місцевостей, на яких встановлюватимуться малі архітектурні форми (з розрахунку 2,5 тис. грн за об'єкт).

Відтак Черінська зустрілася зі сільським головою і попросила його винести на розгляд виконавчого комітету питання про надання фізичний особі-підприємцю дозволу на розміщення двох малих архітектурних форм. При цьому зазначила, що одне з місць, де буде встановлено МАФ, розташовано в її виборчому окрузі і вона як депутат має право координувати вирішення таких питань.

Наприкінці грудня 2017 року підприємець передав Черінській у вигляді хабаря автомобіль Volkswagen Sharan, 2002 року випуску, зареєстрованій Польщі. Вартість машини становила 99,4 тис. грн. Після чого депутат була викрита і затримана працівниками правоохоронних органів.

У суді Черінська повністю визнала свою вину і підписала з прокурором відповідну угоду. У ній сказано, покарання для обвинуваченої особи має бути у вигляді штрафу 25,5 тис. грн.

Суд затвердив угоду про визнання винуватості і вважає таку кваліфікацію дій депутата Гостомельської селищної ради правильною, оскільки вона незаконно одержала неправомірну вигоди для себе за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: