«Скучать не будем». Активісти провели видворених російських дипломатів

«Скучать не будем». Активісти провели видворених російських дипломатів

Єдині, хто прийшов провести вигнанців, були до десятка молодих активістів з плакатами на підтримку рішення України

Оголошені персонами нон грата співробітники посольства Росії виїхали з території України.

Про це у прес-службі посольства повідомили «Інтерфакс-Україна».

Дипломатам дали 48 годин на те, аби виїхати з України після вручення їм відповідної ноти з боку української влади.

«Ми вручили ноту протесту про оголошення цих осіб персонами нон грата у понеділок близько 18:00. Але, наскільки мені відомо, вже відбувається виїзд російських дипломатів», — коментувала раніше речниця Міністерства закордонних справ України Мар’яна Беца.

Посольство Росії в Україні розташовується у Києві. Крім того у Львові, Одесі та Харкові є генконсульства РФ.

Першими близько 5-ої ранку виїхали двоє службовців російського консульства в Одесі. Про це ТСН повідомили охоронці відомства. За джерел, додому вони поїхали машинами і перетнули кордон у Сумській області.

Окрім Одеси, покинути дипустанови росіяни мають у Львові, Харкові та Києві. Українське міністерство закордонних справ не розголошує, скільки з них вже поїхали. Російське МЗС стверджує, що вже всі вони перетнули український кордон. 

Зі столиці до Москви вони вже полетіли з пересадкою у Мінську. Вилітали росіяни з аеропорту «Жуляни». Виїжджали російські дипломати з Києва кожен власним ходом. Хто з орендованих столичних квартир, а хто із посольства. Охорону диппредставництва у зв'язку з виселенням працівників не посилювали.

Єдині, хто прийшов провести вигнанців, були до десятка молодих активістів з плакатами на підтримку рішення України. У «Жулянах» себе російські дипломати не виказували, пообідали в ресторані італійської кухні, пили воду та чай. До літака їх повезли окремим автобусом як пасажирів бізнес-класу.

Зазначимо, наразі вже 28 країн світу оголосили про рішення вислати російських диппредставників. Сьогодні до списку приєдналися Молдова, Австралія, Бельгія, Ірландія та Чорногорія.

Раніше, Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг повідомив, що Альянс вирішив вислати 7 російських дипломатів.

Нагадаємо, 26 березня Адміністрація президента США Дональда Трампа винесла рішення про висилку 60 російських дипломатів та закриття останнього дипломатичного форпосту Москви на західному узбережжі країни, в Сіетлі.

Україна на знак солідарності з Британією і трансатлантичними союзниками та в координації з країнами ЄС прийняла рішення про видворення 13 російських дипломатів.

Міністр закордонних справ Великої Британії заявив, що скоординована висилка російських дипломатів із США, Канади та ряду європейських країн є «найбільшою колективною висилкою російських шпигунів, яка коли-небудь мала місце».

Як відомо, 4 березня у британському Солсбері чоловіку і жінці стали погано в торговому центрі, після чого вони були шпиталізовані з серйозним отруєнням невідомою речовиною.

Постраждалими виявилися російський розвідник Сергій Скрипаль, який був засуджений в РФ за шпіонаж на користь Великої Британії, та його донька.

Після того, у Великій Британії шпиталізували двох поліцейських, які займались розслідуванням отруєння екс-співробітника російської розвідки Сергія Скрипаля.

7 березня ЗМІ повідомили, що речовину, якою у Великій Британії, імовірно, отруїли Скрипаля, було використано під час штурму захопленого терористами театрального центру в Москві (Росія) на Дубровці в 2002 році. Це був газ «Новачок».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: