НАТО оприлюднило заяву щодо отруєння екс-шпигуна Скрипаля

НАТО оприлюднило заяву щодо отруєння екс-шпигуна Скрипаля

Альянс також відкликає російських дипломатів

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг оприлюднив рішення Північноатлантичного альянсу щодо спільної відповіді Росії на використання військової отруйної речовини на території Великої Британії під час отруєння російського екс-шпигуна Сергія Скрипаля та його доньки. Про це він заявив журналістам у штаб-квартирі НАТО, повідомляє видання «Європейська правда».

Згідно із заявою, НАТО висилає відразу 7 дипломатів з російської місії.

«Сьогодні я, за нашим спільним рішенням, відкликав акредитацію 7 дипломатів, а також відмовив у заявках на акредитацію ще трьох», - заявив він.

Зараз в постійному представництві Росії при НАТО акредитовано 14 дипломатів та 6 співробітників військової місії з дипломатичним статусом. Посади постпреда та головного військового представника – вакантні.

Раніше Столтенберг заявив, що нервово-паралітична речовина «Новачок», яка була використана для отруєння у Солсбері, створена на території Росії. Він також зазначив, що це одна із найбільш токсичних речовин, що колись була створена.

Столтенберг також вважає,що Росія не демонструє бажання співпрацювати у розслідуванні отруєння Сергія Скрипаля та його доньки.

Нагадаємо, 26 березня Адміністрація президента США Дональда Трампа винесла рішення про висилку 60 російських дипломатів та закриття останнього дипломатичного форпосту Москви на західному узбережжі країни, в Сіетлі.

Україна на знак солідарності з Британією і трансатлантичними союзниками та в координації з країнами ЄС видворяє 13 російських дипломатів.

Також більшість країн-членів ЄС ухвалили рішення вислати російських дипломатів у зв’язку з отруєнням екс-полковника ГРУ Сергія Скрипаля у Солсбері.

Росія пригрозила «дзеркально» відповісти на висилку своїх дипломатів.

Міністр закордонних справ Великої Британії заявив, що скоординована висилка російських дипломатів із США, Канади та ряду європейських країн є «найбільшою колективною висилкою російських шпигунів, яка коли-небудь мала місце».

Як відомо, 4 березня у британському Солсбері чоловіку і жінці стали погано в торговому центрі, після чого вони були шпиталізовані з серйозним отруєнням невідомою речовиною. Постраждалими виявилися російський розвідник Сергій Скрипаль, який був засуджений в РФ за шпіонаж на користь Великої Британії, та його донька.

Після того, у Великій Британії шпиталізували двох поліцейських, які займались розслідуванням отруєння екс-співробітника російської розвідки Сергія Скрипаля.

7 березня ЗМІ повідомили, що речовину, якою у Великій Британії, імовірно, отруїли Скрипаля, було використано під час штурму захопленого терористами театрального центру в Москві (Росія) на Дубровці в 2002 році. Це був газ «Новічок».

Читайте також матеріал: «Тільки Росія могла це зробити». Отруєння Сергія Скрипаля: усі версії

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: