Соціологи з’ясували, людей яких національностей не хочуть бачити у своїх родинах українці

Соціологи з’ясували, людей яких національностей не хочуть бачити у своїх родинах українці
Фото: [email protected]

Чим вища освіта українця, тим нижчий у нього рівень ксенофобії, кажуть експерти

Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів всеукраїнське опитування громадської думки. Дослідження виявило, що рівень ксенофобії в Україні в останні роки знижується.

Соціологи також запитували в українців, чи готові вони бачити членами своєї родини і близькими друзями представників інших національностей. З’ясувалося, що найбільше українці хочуть, щоб їхні родичі і друзі були також українцями. Потім погоджуються поріднитися з білорусами, росіянами та поляками. І найменше українці бачать родичів серед африканців, арабів та ромів.

Опитування показало, що на рівень сприйняття чужої культури, мови та поведінки найбільше впливають освіта (чим вища освіта – тим нижчий рівень ксенофобії), тип поселення (в селі вищий рівень ксенофобії, ніж в місті), фінансовий статус (чим вищий рівень добробуту, тим нижчий рівень ксенофобії) і вік. З віком рівень ксенофобії зростає.

Всеукраїнське опитування громадської думки проводилося з 8 по 23 вересня 2018 року.  Методом особистого інтерв'ю було опитано 2026 респондентів, що мешкають у 109 населених пунктах усіх регіонів України (крім АР Крим) за 4-х ступеневою стохастичною вибіркою, що репрезентативна для населення України віком від 18 років.

У Луганській і Донецькій областях опитування проводилося тільки на території, що контролюється українською владою.

Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і за дизайн–ефекту 1,5) не перевищує 3,3%.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: