Сьогодні святкують День пророка Іллі: традиції, прикмети, що не можна робити

Сьогодні святкують День пророка Іллі: традиції, прикмети, що не можна робити

Вважається, що після дня Іллі купатися у водоймах вже не можна

2 серпня святкується день пам'яті пророка Іллі, якого вважають покровителем воїнів, гроз, дощу, грому і блискавок.

Історія свята

Другого серпня вшановується пам'ять святого пророка Іллі, який жив у IX столітті до нашої ери. Відомо, що саме пророк Ілля був узятий живим на небо - про це сказано в Біблії.

В день його пам'яті влаштовували хресний хід і молилися про дощ або ясну погоду.

Варто нагадати, що за часів язичництва слов'яни 2 серпня відзначали Перунів день - бога грому і військової доблесті. Але після хрещення Русі його «переписали» на День пам'яті пророка Іллі - володаря грому, небесного вогню, дощу, врожаю, родючості і воїнів. Ілля — «грізний святий». Вважається, що він несеться небесами на колісниці, пускаючи блискавки у тих, хто не бажає дотримуватись закону Божого.

1533095416-4998.

Традиції свята

У православних храмах 2 серпня моляться і проводять богослужіння в ім'я пророка Іллі. У наших предків були свої традиції та звичаї на Іллі: у цей день сусідні села влаштовували спільні трапези. Крім того, в це свято було прийнято роздавати їжу бідним та безпритульним.

Також День Іллі був пов'язаний з початком жнив. Вважалося, що саме в це свято закінчується літо і починається осінь. У цей день під заборону потрапляли польові роботи - пророк може вразити таку людину блискавкою. Ніч на Іллю наші предки називали «горобиною», оскільки висока ймовірність того, що будуть блискавки й грім, а птахи почнуть дивно поводитися, врізаючись у зустрічні предмети.

На Іллі і після нього купання у водоймах - під забороною: вода стає дуже холодною – можна застудитися, а також в ній в це свято можна зустріти всяку нечисть. У свято Іллі вмиваються джерельною водою: це захищає від хвороб і пристріту.

Крім того, в День Іллі не можна було відпускати домашніх тварин на вулицю, щоб нечиста сила не вселилася в них. Вважалося, що саме в цей день Ілля роз'їжджає на колісниці по небу і метає стріли-блискавки на всю нечисть, а наші предки вважали, що ці істоти могли вселитися у тварин. Напередодні Дня Іллі проводили обкурювання городу, худоби, полів і житла ладаном, щоб блискавка не влучила.

Дівчата віддавна просили у пророка Іллі хорошого чоловіка, а селяни – дощів під час посухи. Також молитва, звернена до нього, допомагає досягти успіху в будь-якій справі і позбутися хвороб.

Отже, в День Іллі не можна:

  • працювати в полі і вдома; 
  • голосно кричати і співати - може вдарити блискавка;
  •  лихословити і допускати погані думки; 
  • випускати на вулицю домашніх тварин; 
  • в цей день не можна стояти під деревом - може вдарити блискавкою; 
  • не можна стояти на перехрестях, бо там збирається нечисть; 
  • купатися.

Народні прикмети на свято Іллі

  1. Якщо зранку хмарно, то сівба повинна бути рання і можна чекати доброго врожаю; якщо хмарно опівдні — середня сівба, а якщо ввечері — сівба пізня і врожай поганий.
  2. Цілий день сонячно — на недорід.
  3. До Іллі дощ ходить за і проти вітру — як накаже пророк, а після нього — лише за вітром.
  4. Минув Ілля — чекай гнилля.
  5. На Іллю до обіду літо, а після обіду — осінь.
  6. З Ільїна дня ніч довга, а вода холодна.
  7. До Іллі мужик купається, а з Іллі з рікою прощається.
  8. Після Іллі — громи не страшні.


В основі давньоєврейського імені Ілія лежить вигук «Еліягу!», що означає: «Мій бог — Господь!» (Eliyahu — Eli אלי — мій Бог; Yahu יהו — коротка форма невимовного Імені Божія, яке в Біблії переводиться як Господь).

Наймення це витлумачується як «божа фортеця». Ілля в різних народів звучить по різному: Ілько, Ілья, Іллеш, Іліє тощо.

Від цього імені утворилися похідні форми: Ілліч, Ілляш, Ілляшенко, Ільєнко, Іллєв, Єлізаров та ін.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: