Сьогодні в Україні відзначають День святого Миколая: традиції і прикмети

Сьогодні в Україні відзначають День святого Миколая: традиції і прикмети

День Миколая Чудотворця найкраще почати з ранкової служби

День святого Миколая в Україні традиційно відзначають 19 грудня. Відповідно до історії, Микола з’явився на світ в 270 році нашої ери в Патарі. На той час це було найбагатше місто півострова Лікії, що в Середземному морі.

Отець Миколай відзначився чистотою життя, за яку мав від Бога дар чудотворення, а також милосердям і благодійністю.

Історія свята

Микола прийняв Христа, будучи багатою людиною. Перейнявшись вченням - отримав безцінні дари Духа Святого. Виконуючи Слово Боже і проповідуючи спасіння Христове, не залишався байдужим в турботах про бідних, малозабезпечених і ближніх своїх. Творив дивовижні справи, а безкорисливість і лагідність почитав великим привілеєм. Був чудовим благодійником.

Відомо, що вже в VI ст. день упокоєння Святого став значним християнським святом Східної Церкви, коли імператор Юстиніян І збудував на його честь церкву в Константинополі. З Візантії свято поширилося по цілому світу - й на українські землі також. За переказами князь Аскольд узяв Святого Чудотворця за небесного покровителя й мав хресне ім'я Миколай.

До Західної Церкви свято прийшло у IX ст., коли папа Миколай - перший папа з цим іменем - близько 860 р. збудував у Римі церкву Святого Миколая.

Вважається, що Святий Миколай є опікуном подорожніх, моряків і рибалок. Адже згідно з житієм Святий неодноразово приходив на допомогу людям під час стихійного лиха - силою молитви зупиняв грозу чи бурю. Так довгий час вважалось і в Україні - кожен рибальський курінь мав обов'язково ікону цього святого, перед якою на початку ловецького сезону й у часи негоди, стихійного лиха служили молебень. Й нині у храмах саме перед іконою Св. Миколая моляться, вирушаючи в далеку дорогу, а також при освяченні різноманітних транспортних засобів.

Також Святий Миколай є захисником і бідних, скривджених, несправедливо засуджених. Наші предки шанували святителя і як покровителя шлюбу.

Традиції пов'язані із святкуванням дня Миколая

В Україну культ Миколи-чудотворця прийшов разом з християнством. Так, під покров святого потрапляють не тільки діти, які в ніч на 19 грудня терпляче чекають подарунків, а й студенти, мандрівники, водії, продавці, моряки.

Звертатися до Миколи в молитвах можуть і ті, хто перебуває в скруті, а також заміжні жінки, які просять чудотворця про спокійне сімейне життя.

За традицією, якщо дитина цілий рік вела себе добре, Миколай кладе їй під подушку солодощі або подарунки, а якщо погано – різку, нагадуючи, що за непослух потрібно відповідати.

У цей день неодмінно варто сходити до церкви і помолитися. День Миколая Чудотворця найкраще почати з ранкової служби.

Крім того, наслідуючи приклад святого Миколая, в цей день потрібно допомагати близьким, роздавати милостиню, але робити це скромно, не хизуючись своєю добродійністю.

Першим обійти свій двір повинен господар будинку – якщо він цього не зробить, то в прийдешньому році чекай біди, говорили наші пращури. Тому на Миколи чоловіки намагалися встати раніше і обійти весь двір.

Також в цей день прийнято було миритися, при цьому примовляли: «На Микольщину клич друга, клич і ворога, обидва будуть друзі».

День Миколая в старовину завжди відзначали весело: влаштовували гуляння, накривали пишний стіл, запрошували гостей. Це веселе свято, тому 19 грудня потрібно проводити в радості і веселощах. 

Народні прикмети на 19 грудня:

- Який день на Миколу зимового, такий і на Миколу літнього.

- У кожному році два Миколи: до першого Миколи не буває холодно ніколи, а до другого Миколи не буває тепла ніколи.

- Як впаде великий іній - на гарний врожай хліба.

- Як на Миколу піде дощ, то врожай на озимину.

- Морозяний день - на уроду хліба й городини.

- З цього дня підходять другі морози - Миколині: «На Студеного Миколу снігу навалить гору».

- Якщо в день Миколая замітає слід, дорозі не стояти від Миколи до Різдва.

- Скільки дає день Миколая снігу, стільки буде трави на Миколу теплого. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: