Справа немовлят: в ГПУ заявили, що українських дітей незаконно передавали в чотири країни

Справа немовлят: в ГПУ заявили, що українських дітей незаконно передавали в чотири країни

Як встановило слідство, у вересні 2011 року у Вінницькому пологовому будинку сурогатна мати народила двох хлопчиків

Генпрокуратурою України було виявлено факти незаконної передачі новонароджених дітей громадянам Італії, Польщі, Великої Британії та Швейцарії.

Про це повідомив заступник начальника відділу цього управління - старший групи прокурорів у кримінальному провадженні, яке стосується діяльності української клініки репродуктивної медицини, Олександр Якубець.

«Як встановило слідство, у вересні 2011 року у Вінницькому пологовому будинку сурогатна мати народила двох хлопчиків. Через важкі пологи один з них помер, другий потрапив у реанімацію, але лікарям вдалося його врятувати. Замовники-італійці від головлікаря клініки репродуктивної медицини отримали довідку про генетичну спорідненість з близнюками, але оскільки доля померлої дитини їх вже не хвилювала, його ховала сурогатна мати. А другого хлопчика відвезли до Італії, де, використовуючи завідомо підроблені документи, зареєстрували себе його батьками», - розповів Якубець, якого цитує «Цензор.НЕТ».

За його словами, факт повідомлення завідомо неправдивих відомостей про походження дитини був виявлений правоохоронними органами Італії. Ними ж була проведена генетична експертиза, яка спростувала можливість походження дитини від італійського подружжя, і останніх притягнули до кримінальної відповідальності.

«Ми отримали вирок Апеляційного суду м. Рим, яким подружжя-італійці засуджені за вчинення кримінального злочину, пов'язаного з наданням недостовірних даних у державні органи під час реєстрації новонародженої дитини. У цьому ж рішенні констатовано факт проведення генетичної експертизи, результати якої виключають можливість генетичного споріднення цих осіб з хлопчиком. Дитину передали спеціальним органам, і йому призначено опікуна. Наскільки відомо, зараз він очікує усиновлення», - зазначив прокурор.

Якубець повідомив, що досудове розслідування у кримінальному провадженні триває, і вже виявлені аналогічні факти передачі таким чином новонароджених дітей для громадян Польщі, Великої Британії, Швейцарії, зараз збирається необхідна доказова база.

«Що стосується згаданих громадян Італії, то щодо кожного з них підготовлено повідомлення про підозру у вчиненні кримінального злочину, передбаченого ч. 3 ст. 149 КК України, яке після офіційного перекладу буде направлено до компетентних органів Італійської республіки в порядку міжнародного співробітництва», - додав прокурор.

Нагадаємо, генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що ГПУ 16 липня повідомила про підозру організаторам українського медичного центру, які займалися торгівлею немовлятами, яких продавали іноземцям.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: