«Справа Новинського». Генпрокуратура розслідує аферу на 1,5 мільярди

«Справа Новинського». Генпрокуратура розслідує аферу на 1,5 мільярди
nicvesti.com

Генпрокуратура наклала арешт на майно суднобудівного заводу «Океан» вартістю в сотні мільйонів гривень, щоб уберегти «від демонтажу».

Про це «Главкому» стало відомо із ухвали Печерського суду Києва від 9 вересня 2016 року.

Генпрокуратура розслідує кримінальну справу стосовно топ-менеджменту «Миколаївського суднобудівного заводу «Океан», які зловживаючи своїм службовим становищем та повноваженнями, у 2012-2016 рр. створили штучну кредиторську заборгованість підприємства та заволоділи його майном.  

Нагадаємо, у понеділок радник президента Юрій Бірюков написав загадковий пост у ФБ, що Печерський суд Києва відібрав у Новинського Миколаївський суднобудівний завод «Океан». На той час цього судового рішення не було у відкритому доступі, але реакція «Смарт-холдингу», який належить Новинському, була миттєвою – там запевнили, що вже давно не мають стосунку до «Океану». Справді, на офіційному сайті «Смарту» такого заводу не має, втім, навколо цього активу тривала така довга судова тяганина з банкрутством і призначенням ліквідаторів. 

«Главком» знайшов це судове рішення, з якого випливають скандальні подробиці про те, як за часів правління Віктора Януковича «Океан» «подарували» борг у 1,5 млрд. гривень.

На сьогодні слідчі встановили, що у липні 2012 року невідомі особи, уклали від імені підконтрольних їм фірм – «Селект» та «Консалтинг-Гамма» – договір купівлі-продажу цінних паперів, за яким «Селект» передало у власність «Консалтинг-Гамма» іменні інвестиційні сертифікати інвестфонду «Мегаполіс-Інвест» (від імені та за рахунок якого діяло ТОВ «КУА «Інвестиційний дім «Мегаполіс») у кількості 1,9 млн. штук, номінальною вартістю 1,9 млрд гривень.

Реальна вартість паперів при цьому була нікчемною, а на рахунках «Консалтинг-Гамма» було недостатньо коштів, встановили слідчі. Для приховання мети укладеного правочину (направленого на заволодіння майном заводу «Океан»), «Гамма-Консалтинг» передало фірмі «Селект» фіктивні векселі власної емісії на зазначену вище суму.

Злочинці усвідомлювали, що передані ТОВ «Селект» векселі не будуть оплачені, вважають слідчі.

Згодом, у липні 2012 року, «Миколаївський суднобудівний завод «Океан», «Консалтинг-Гамма» та «Фінком Трейдінг» уклали договір купівлі-продажу цінних паперів. Відпвідно до документу «Консалтинг-Гамма» передало у власність заводу «Океан» отримані від фірми «Селект» іменні інвестиційні сертифікати ПІВНЗІФ «Мегаполіс-Інвест» на загальну суму 1,5 млрд. гривень.

Втім, оплата за вказаним договором проведена не була, у зв'язку з чим у ПАТ МСЗ «Океан» виникли грошові зобов'язання на вищевказану суму.

Відтак, дана угода носила удаваний характер, оскільки «внаслідок реалізації, була створена видимість передачі неіснуючих активів (інвестиційних сертифікатів) від ТОВ «Консалтинг Гамма» до ПАТ МСЗ «Океан»», зазначено у кримінальному провадженні.

Самі інвестиційні сертифікати, які були предметом договору купівлі - продажу, фактично ТОВ МСЗ «Океан» не передавались.

У результаті у «Океану» виникли штучні грошові зобов'язання в розмірі 1,5 млрд. гривень перед «Консалтинг Гамма».

Рішенням господарського суду від 28 травня 2014 року укладений договір між суднобудівним заводом та «Консалтинг Гамма» визнано недійсним.

Апеляційний та касаційний суди залишили рішення без змін.

При цьому під час розгляду господарським судом Миколаївської області справи про банкрутство ПАО «Миколаївський суднобудівний завод «Океан» грошові вимоги ТОВ «Консалтинг Гамма» на 1,5 млрд гривень були безпідставно включені до реєстру вимог кредиторів.

Підставою для цього став вищевказаний договір купівлі - продажу цінних паперів, який був визнаний недійсним у судовому порядку.

Отже, штучний кредитор «Консалтинг Гамма» у разі задоволення кредиторських вимог матиме можливість незаконно заволодіти цілісним майновим комплексом заводу «Океан» з метою його знищення шляхом демонтажу, - вказано у кримінальному провадженні.

За клопотанням слідчого Печерський суд Києва 9 вересня задовольнив клопотання ГПУ та наклав арешт на цілісний майновий комплекс Публічного акціонерного товариства «Миколаївський суднобудівний завод «Океан».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: