Стали відомі масштаби російської пропаганди в США

Стали відомі масштаби російської пропаганди в США

Під час президентської кампанії в США 2016 року потенційна група користувачів Facebook, яких могла охопити російська політична реклама, сягала 126 мільйонів

Поширення в інтернеті політичної реклами, що походила з Росії, було значно більш масштабним, ніж вважалося донедавна. Про це свідчать дані американських інтернет-компаній, деякі з яких надані у розпорядження Конгресу США. Ці дані ввечері понеділка, 30 жовтня, оприлюднили американськими ЗМІ.

Приміром, за інформацією інтернет-компанії Facebook, під час виборів президента США 2016 року потенційна група користувачів соцмережі, котрих могла зачепити поширена з РФ політична реклама, становила не менше 126 мільйонів. Наразі компанія не може сказати, скільки користувачів свідомо прочитали ці рекламні оголошення, а хто залишив їх непрочитаними. Статистика враховує і поширення повідомлень самими користувачами на власних приватних сторінках. Загалом з 2015 по 2017 рік замовлену російською компанією Internet Research Agency політичну рекламу напряму поширили 11,4 мільйона користувачам.

Зміст поширених росіянами повідомлень містив насамперед матеріали для підбурювання американського суспільства, а також з метою посіяти ворожнечу між етнічними та соціальними групами американців. Ішлося зокрема про дискримінацію чорних у США або залякування зростанням потоку мігрантів-мусульман до країни.

За останніми даними в Північній Америці Facebook має 236 мільйонів активних користувачів щомісяця. Під час президентських виборів 2016 року за Дональда Трампа проголосували 63 мільйони американців.

Крім Facebook, платформами для поширення російської пропаганди стали й Google та Twitter. За оприлюдненими на офіційному блозі компанії Google даними, під час передвиборної кампанії 2016 року деякі користувачі інтернет-послугами Google вмикали рекламі оголошення за 4700 доларів. Ці рекламні повідомлення орієнтувалися не лише на певні групи користувачів. Платформою для поширення матеріалів політичного змісту став і відеосервіс YouTube. У компанії запевняють, що відповідні докази було виявлено під час «внутрішнього розслідування».

Так само керівництво компанії Twitter повідомило про виявлення в цій соцмережі 2752 аккаунтів, що мали зв’язки з російською компанією Internet Research Agency. Згодом ці аккаути було заблоковано, наголосили в американській інтернет-компанії.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: