Стало відомо, чому у Запоріжжі відбувся спалах кору

Стало відомо, чому у Запоріжжі відбувся спалах кору

За словами медиків, кір у Запорізьку область завезли роми з Харківщини

На сьогоднішній день в Запорізькій області зареєстровано вже 62 випадки кору, з яких 42 - в Запоріжжі і 20 - в смт. Кушугум. Про це повідомив директор ДУ «Запорізький обласний лабораторний Центр МОЗ України» Роман Терехов, пише місцеве видання Репортер.

За його словами, в Запоріжжі кір «привезли» роми з Харківської області. Вони приїхали до родичів, які проживають в селищі Зелений Яр (Шевченківський район).

«Перший випадок на території області ми зареєстрували 29 вересня. Потім, поширення по території області сталося як від осіб ромської національності, так і від медпрацівників, які працювали в медустановах, які відвідували хворі. Зокрема відомо, що вірус поширився через медсестру Університетської клініки, де лежав хворий на кір», - зазначив Роман Терехов.

Як виявилося, медсестра проживала в смт Кушугум. Таким чином, вірус потрапив в Запорізький район області.

На сьогодні в смт Кушугум зареєстровано 20 випадків, з яких 14 - співробітник і вихованці навчально-виховного комплексу «Інтелект».

« Ще вранці було відомо про 10 випадків, але зараз їх вже 14. Відомо, що першою захворіла вчителька 1-го класу. Останній раз вона контактувала з дітьми 2 листопада, після чого поїхала до Києва. 3 листопада стан її здоров'я погіршився і вона звернулася за медичною допомогою до міської лікарні Києва, звідки ми отримали екстрене повідомлення. Вчора з'явилися перші масові симптоми у хворих дітей. Сьогодні їх 14. Дітки перебувають в обласній інфекційній лікарні. Стан середньої тяжкості. Це класичний кір», - каже Роман Терехов і додає, що проводити щеплення у школі з метою екстреної профілактики було вже пізно, так як хвора пізно звернувся по медичну допомогу.

Фахівці відзначають, що всі хворі були або взагалі не щеплені, або ж були щеплені в неповному обсязі.

«З метою профілактики поширення кору як в регіоні, так і в країні в цілому сьогодні проводиться активна рутинна імунізація проти кору. За півтора місяці цієї праці області щеплено 44% від загальної кількості тих, хто підлягає вакцинації. Щепитися потрібно. Це єдиний спосіб захиститися», - говорить Терехов і зазначає, що багато батьків цього не розуміють і відмовляються від щеплення своїх дітей.

Відзначимо також, що останні два спалахи в Запорізькій області були зафіксовані в 2014 році. Тоді джерелом захворюваності стали роми, які привезли вірус з Харкова і Західної України. Також сплеск захворюваності був зафіксований серед вчителів в Мелітопольському районі. До цього серйозний спалах була в 2006 році. Тоді захворіло кілька сотень людей. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: