Стокгольмський арбітраж обвалив акції «Газпрому»

Стокгольмський арбітраж обвалив акції «Газпрому»

Акції «Газпрому» GAZP -0,69% впали більш ніж на 2%

Акції «Газпрому» GAZP -0,69% падають більш ніж на 2% на фоні рішення Стокгольмського арбітражу за позовом «Нафтогазу» за контрактом на транзит газу.

«До обіду акції знижувалися на 2,35% – до 139,8 рубля (уже падали на 2,6% – до 139,39 рубля), при цьому індекс Мосбіржі знижується на 0,01%», – випливає з даних Московської біржі

«Газпром» і «Нафтогаз» в середу повідомили, що арбітраж Стокгольма виніс остаточне рішення за позовом «Нафтогазу» за контрактом на транзит газу. Суд задовольнив вимоги «Нафтогазу» до «Газпрому» на суму 4,637 мільярда доларів, які «Газпром» повинен компенсувати «Нафтогазу» за недопоставку узгоджених для транзиту через Україну обсягів газу. Але з урахуванням рішення арбітражу за позовами «Газпрому» і «Нафтогазу» за контрактом на поставку газу «Газпром» повинен виплатити «Нафтогазу» 2,56 мільярда доларів.

«Навіть в масштабах» Газпрому «2,56 мільярда доларів – це велика сума, вона порівнянна з однієї четвертої чистого прибутку за дев’ять місяців 2017 роки (581,8 мільярда рублів) і торішніми дивідендами (190,3 мільярда рублів)», – вказує старший аналітик «Альпарі» Роман Ткачук.

«Газпром» має сплатити більш як 2,5 мільярда доларів, що можна порівняти з торбою покупки українських облігацій, які Росія придбала ще в правління Януковича, – 3 мільярди, які вони нам до сих пір не хочуть віддавати. Зрозуміло, що ця новина зі Стокгольмським арбітражем негативна, і в моменті акції реагують зниженням», – зауважує аналітик» Фінама «Сергій Дроздов.

На погляд старшого аналітика ІК «Фрідом Фінанс» Богдана Зварича, зниження по паперах «Газпрому» може продовжитися. Так, у разі пробою рівня 140 рублів, можливо відступ в район підтримки на позначці 136 рублів, вважає він.

агадаємо: 28 лютого Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги «Нафтогазу» за позовом до «Газпрому». «Нафтогаз» домігся компенсації в сумі 4,63 млрд доларів за недопоставку «Газпромом» узгоджених обсягів газу для транзиту.

Також «Газпром» повинен сплатити 2,56 млрд доларів на користь «Нафтогазу». За заборгованість будуть нараховуватися відсотки - 526 тис. доларів в день, починаючи з 1 березня.

Російська енергетична компанія «Газпром» заявила, що не згодна з рішенням Стокгольмського арбітражу виплатити НАК «Нафтогаз України» компенсацію в 4,63 млрд дол. за недопоставку газу.

Російська сторона також заявила про неможливість відновити постачання газу Україні через відсутність додаткових угод.

Компанія «Нафтогаз» розцінює відмову «Газпрому» від постачання оплаченого газу як порушення договору та невиконання рішення арбітражу. «Нафтогаз»планує вимагати від «Газпрому» компенсації збитків, понесених в результаті цього порушення.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: