Створення Національної вугільної компанії нагадує створення «Нафтогазу» для фінансування виборів - експерт

Створення Національної вугільної компанії нагадує створення «Нафтогазу»  для фінансування виборів - експерт

Ні для кого не секрет, що в 1996 році НАК «Нафтогаз» створювали для фінансування виборчої компанії, - заявив експерт

Створення національної вугільної компанії призведе до монополізації ринку. Компанія буде сама вказувати ціну на вугілля, а ціна закладена в ціну електроенергії. Національна вугільна компанія нагадує «Нафтогаз», який створили у 1996 році  для фінансування виборів. Такі думки висловив Сергій Дяченко, голова Бюро комплексного аналізу та прогнозів, під час прес-конференції в прес-центрі «Главкома».

За його словами, у великій компанії легше концентрувати  капітал. Легше лобіювати свої інтереси. «Звісно, компанія буде державна, але буде керуватися людьми з оточення президента. Принаймні про це вже сьогодні преса говорить», - зазначає експерт.

Дяченко наводить негативні моменти створення державного монополіста. «Ринку вугілля й так не було, а зі створенням державної компанії відбудеться монополізація. Ця компанія буде тримати більше, ніж 60% ринку. Але ми проголосили реформу електроенергетичної галузі! Цей монополіст буде диктувати цінову політику. Адже вартість електроенергії 70% складає вартість вугілля», - продовжує експерт.

Якщо говорити про приватизацію, то теж виникають питання. 

«Це буде велика компанія, то як її приватизувати всю? Це ж не доцільно. Якщо розпродувати ці шахти по дрібці, то це було б краще. Бо на такий великий куш інвестор буде крутити носом, бо там же будуть як привабливі об’єкти, так і не привабливі. Єдиний позитив для інвестора в такому випадку буде, що він стане монополістом», - переконаний експерт.

Зараз відбувається модернізація енергоблоків з антрацитової на газову групу вугілля. Сьогодні вже більше 60% генерації працює на газовому вугіллі і їхня кількість буде в подальшому збільшуватися. 

«І вже з досвіду нашої країни, у наших можновладців є звичка з таких компаній тягнути гроші на політику. Ні для кого не секрет, що в 1996 році НАК «Нафтогаз» створювали для фінансування виборчої компанії», - резюмував Дяченко

Пропонуємо переглянути запис прес-конференції:

Нагадаємо, що процес створення Національної вугільної компанії перебуває на завершальній стадії, до компанії входитимуть 33 державні шахти.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: