Суд ліквідував організацію «Вірне козацтво» луганського сепаратиста Селіванова

Суд ліквідував організацію «Вірне козацтво» луганського сепаратиста Селіванова
У 2012 році Олексій Селіванов (зліва на фото) отримує медаль «Одна Віра - Один Народ» з рук отамана Бажанівського полку

Члени цієї громадської організації воюють проти українських збройних сил на сході держави

Окружний адміністративний суд Києва виніс рішення про заборону та примусово розпустити Міжнародну громадську організацію «Вірне козацтво», яку зареєстровано 2008 року у столиці.

Про це повідомляє «Главком» з посиланням на рішення суду від 26 грудня.

Із позовом звернулося Міністерство юстиції України, яке побачило в діях цього об'єднання порушення статей 36, 37 Конституції України та статті 4 Закону України «Про громадські об'єднання». Зокрема, мова йде зміну конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності України; пропаганду війни, насильства, розпалювання міжетнічної, расової та релігійної ворожнечі. 

Крім цього, у суді був заслуханий лист від Служби безпеки України, зі змісту якого випливає, що керівник МГО «Вірне козацтво» Олексій Селіванов (протягом 2013 року був помічником тодішнього міністра оборони України Павла Лебедєва - «Главком») формував козацькі дружини з протидії мітингувальникам «Євромайдану», поширював сепаратистські настрої серед широких верств населення України. Також він разом зі своїми спільниками провокували та підбурювали громадян України на захоплення державних будівель та проведення місцевих референдумів щодо федералізації окремих регіонів України.

Крім цього, на Youtube збереглися записи інтерв’ю Селіванова, в яких він заявив, що «України як самостійної держави ніколи не існувало та не існує», аналізує мету Революції гідності, наголошуючи, що керівники «Євромайдану», використовуючи «неонацистів» та фінансові вливання із заходу, створили «русофобську» повністю підконтрольною євроатлантичним структурам державу.

Окремо СБУ веде кілька кримінальних проваджень стосовно членів МГО «Вірне козацтво» за «терористичними» статтями (ч. 3 ст. 15, ч. 2 ст. 258 та ч. 1 ст. 258-3 ККУ). Зокрема, їм приписують вибух гранати в приміщенні збору гуманітарної допомоги учасникам АТО ГО «Правовий сектор Оболонь» у вересні 2015 року; вишкіл групи осіб, яких готували в одному з лісових масивів Київської області для проведення терористичного акту в районному військкоматі столиці з метою залякування населення та перешкоджання призову на строкову військову службу.

Ще правоохоронні органи з’ясували, що МГО «Вірне козацтво» входить до «Союзу козачих військ Росії та зарубіжжя» (Російська Федерація), однією із цілей якою є створення російською стороною підконтрольних проросійських козацьких структур з метою здійснення впливу на розвиток обстановки та органи влади, просування підконтрольних політиків, поширення серед населення України думки про необхідність створення єдиної слов'янської держави. За короткий проміжок часу ця структура створила свої осередки у Житомирській. Чернігівській, Полтавській, Харківській, Львівській, Дніпропетровській, Кіровоградській областях, а також в Автономної Республіки Крим і Сербії.

Фінансування організації Олексія Селіванова відбувається через Міжнародний фонд підтримки козацтва, який був створений в жовтні 2009 року з ініціативи Союзу військових козачих товариств при підтримці Ради при Президенті Російської Федерації з питань козацтва.

За даними сайту «Миротворець», нині Селіванов є співробітником «МВС «ЛНР» з особливо важливих справ відділу поліції у справах неповнолітніх і займається антиукраїнської агітацією і пропагандою, а також підтримує тісні контакти з функціонерами УПЦ МП.

Отже, рішення Окружного адміністративного суд Києва про заборону та ліквідацію Міжнародної громадської організації «Вірне козацтво» набирає законної сили і може бути оскаржене за правилами, встановленими ст. ст. 293-297 Кодексу адміністративного судочинства України.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: