Суд реабілітував засуджених радянською владою до розстрілу отаманів Холодного Яру

Керуючись Конституцією і законами української держави, всі наші герої Холодного Яру – реабілітовані, зазначив Луценко

14 грудня, за поданням прокурора Київської області суд реабілітував останніх із засуджених радянською владою до розстрілу отаманів самопроголошених державних утворень часів Української народної республіки – Холодного Яру і Чорного Лісу.

Про це написав генеральний прокурор України Юрій Луценко на своїй сторінці у Facebook.

«Сьогодні виконано зобов’язання, яке я собі встановив в камері Лук’янівської в’язниці, де тримали перед стратою багатьох холодноярців. Так що сьогодні за поданням Київського обласного прокурора суд реабілітував останніх із засуджених радянською владою до розстрілу отаманів Холодного Яру – В. Грисюка-Гайового, М. Куценка, Р. Олійника, В. Мельниченка, П. Олійника, М. Забудського, П. Троценка, П. Савенка, К. Ніколаєнка, Р. Галущенка», – написав він.

Генпрокурор зазначив, що суд встановив, що обвинувачення, яке сформульоване у вироку трибуналу, вказує на те, що холодноярці засуджені за боротьбу, у тому числі збройну, проти радянської влади, за прагнення створення незалежної Української держави, за участь у збройних загонах Української народної республіки та інші дії, які підтверджують їх участь у боротьбі за незалежність України.

«Тому, керуючись Конституцією і законами української держави, всі наші герої Холодного Яру – реабілітовані», – підкреслив він.

Холодноярська повстанська республіка була проголошена на території Чигиринського району Черкаської області, в районі лісового масиву Холодний Яр. Вона входила до складу Української народної республіки і проіснувала з 1918 по 1922 рік, довше, ніж всі інші осередки опору більшовикам на території України.

Загальна чисельність військ повстанців становила близько 30 тис. осіб. Отамани Холодного Яру та Чорного Лісу мали великий авторитет і підтримку у місцевого населення. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: