Суд Швейцарії відхилив позов у справі Мартиненка проти передачі інформації НАБУ

Суд Швейцарії відхилив позов у справі Мартиненка проти передачі інформації НАБУ
Микола Мартиненко

Панамська компанія, на швейцарські рахунки якої надходили імовірні хабарі Мартиненку, судилася з прокуратурою Швейцарії, оскаржуючи передачу Україні інформації про ці рахунки

Суд Швейцарії виніс остаточне рішення, яким відхилив вимоги екс-депутата від «Народного фронту» Миколи Мартиненка і дозволив передати Україні всю інформацію про банківські рахунки його панамської фірми. 

Це випливає із судових документів, повідомляє DW.

Документи підтверджують надходження на підконтрольні Мартиненку рахунки 6,4 мільйона євро.

Інформацію про ці рахунки запитувало Національне антикорупційне бюро України, яке підозрює, що ці кошти були хабарами, які призначалися українським депутатам і чиновникам у зв'язку з постачанням обладнання на українські АЕС.

У зв'язку з цими імовірними хабарами прокуратура Швейцарії ще з 2013 року проводить розслідування за підозрою у підкупі іноземних посадовців та відмиванні коштів.

Панамська компанія, на швейцарські рахунки якої надходили імовірні хабарі Мартиненку, судилася з прокуратурою Швейцарії, оскаржуючи передачу Україні інформації про ці рахунки.

У позові стверджувалося, що судовий процес в Україні не відповідає міжнародним правовим стандартам, а передача інформації про швейцарські рахунки неприпустимо шкодить діловій репутації українця.

DW з посиланням на швейцарські ЗМІ зазначає, що Генеральна прокуратура України роками гальмувала надання міжнародної правової допомоги у цій справі.

Розслідування у Швейцарії не зрушило з місця до 2016 року, доки за цю справу не взялося НАБУ.

Відтоді, як випливає із судових документів, між українськими і швейцарськими правоохоронцями відбувається активний обмін інформацією.

Зокрема у жовтні 2016 року швейцарці розпорядилися передати в Україну всю інформацію про банківські рахунки панамської фірми Миколи Мартиненка. Однак на заваді обміну інформацією стали судові позови.

Федеральний кримінальний суд у Беллінцоні навесні відхилив позов у справі Мартиненка проти передачі інформації НАБУ. Остаточне рішення ухвалив Федеральний суд.

Нагадаємо, 20 квітня екс-депутата Миколу Мартиненка затримали у справі про розкрадання $17 мільйонів.

22 квітня суд відмовився заарештувати Мартиненка і віддав його на поруки депутатам та міністрам від його колишньої партії «Народний фронт». 

Водночас, прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури вирішили оскаржити рішення суду. Вони домагалися змінити запобіжний захід на тримання під вартою або 300 мільйонів гривень застави. 

Також суд заарештував майно та рахунки Мартиненка.

Також читайте: П'ять найгучніших справ, які зависли в повітрі

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: