Суд визнав неконституційним деякі карантинні обмеження в Україні – ЗМІ

Суд визнав неконституційним деякі карантинні обмеження в Україні – ЗМІ

Також суд визнав неконституційними зміни до Держбюджету, які обмежили зарплати на рівні 47 тисяч гривень

Конституційний суд визнав неконституційними встановлені урядовою постановою №392 так звані карантинні обмеження, а також обмеження заробітних плат до 47 тисяч гривень. Відповідне рішення ухвалила Велика палата Конституційного суду під час засідання у п’ятницю.

Про це пише Укрінформ з посиланням на джерело у суді.

«Конституційний суд постановив, що всі обмежувальні карантинні заходи, які встановлювалися постановою Кабміну №392, є неконституційними», - сказав співрозмовник.

«Сама постанова втратила чинність, але КСУ зробив висновок, що встановлені нею карантинні обмеження є неконституційними», - додав він.

Конституційний суд, ухвалюючи рішення, мав на меті попередити подібні можливі карантинні обмеження у майбутньому, зазначив співрозмовник.

Також суд визнав неконституційними зміни до Держбюджету, які обмежили зарплати на рівні 47 тис. грн.

Зокрема, суд дійшов висновку, що не можна обмежувати розмір заробітних плат змінами до державного бюджету.

Раніше пленум Верховного суду 29 травня звернувся до Конституційного суду з поданням, у якому оскаржив окремі положення постанови уряду №392 від 20 травня «Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби Covid-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» і положення частин першої, третьої статті 29 закону «Про Державний бюджет України на 2020 рік», абзацу дев'ятого пункту 2 розділу 11 «Прикінцеві положення» закону «Про внесення змін до закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік».

Верховний суд просив перевірити, чи не були порушені: право на свободу пересування, право залишати територію України, право на мирні зібрання, право на підприємницьку діяльність і право на доступ до медичної допомоги.

У Верховному суді вважають, що введене в законі про держбюджет тимчасове обмеження на безспірне списання коштів державного та місцевих бюджетів за рішенням суду веде до невиконання судових рішень, що суперечить Конституції.

Крім того, Верховний суд оскаржив введені з 1 квітня обмеження зарплат на рівні 47 тис. грн для держслужбовців. У цьому ВС вбачає неправомірне обмеження рівня матеріального забезпечення працівників бюджетних установ, прокурорів та суддів, що порушує принцип верховенства права та гарантії незалежності суддів та виконання судових рішень.

2 липня Велика палата Конституційного суду розпочала розгляд даної справи. Суддею-доповідачем виступав Петро Філюк.

Слід нагадати, що уряд не планує вводити жорсткий карантин у випадку другої хвилі Covid-19

Нагадаємо, 26 серпня уряд продовжив адаптивний карантин до 1 листопада.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: