Печерський суд вважає, що Черновецький не є «мародером №1 в Україні»

Печерський суд вважає, що Черновецький не є «мародером №1 в Україні»
Екс-мер Києва Леонід Черновецький

Колишній мер Києва виграв справу у громадського діяча Волоха

Екс-мер Києва Леонід Черновецький спростував у суді інформацію, яка принизила його честь, гідність та ділову репутацію, опридюднену відомим українським громадським діячем Карлом Волохом.

Як свідчить рішення Печерського районного суду від 11 липня, колишній високопосадовець оскаржував ексклюзивний коментар діяча, який той дав одному з Інтернет-видань у серпні 2016-го. Зокрема, Волох охарактеризував Черновецького так: «бывший глава Киева - мародер номер один в Украине»; «Грузия заинтересована в Черновецком как в человеке, который раздает большие взятки».

Під час розгляду справи був оприлюднений експертний висновок на предмет лінгвістичного дослідження висловлювань Волоха. На думку експерта, спірна інформація має негативний характер щодо особи Черновецького, яка викладена у формі фактичного твердження, а не оціночного судження, і є образливою.

 Черновецький вимагав стягнути з Волоха і редакції видання, яке опублікувало його слова, 1 млн грн морального відшкодування. В обґрунтуванні зіслався на «отримання величної моральної шкоди, яка виразилася у перенесеному нервовому стресі, тривалих душевних стражданнях, вплинула на ставлення друзів, знайомих та партнерів до нього, підірвала його авторитет і статус добропорядної, чесної і законослухняної людини…». Натомість суд не побачив доказів, через які міг погіршитися стан здоров'я та відбутися зміни у житті колишнього мера Києва. Тому обмежився задоволенням морального відшкодування у розмірі 1 тис. грн.

У результаті Печерський райсуд, наголосивши на позиції Європейського суду з прав людини стосовно застосування статті 10 Європейської Конвенції з прав людини, що ратифікована Україною, дійшов висновку: вищенаведені фрази, які Черновецький просив спростувати, виходять за межі права на свободу вираження поглядів та допустимої критики, є надмірними навіть, якщо висловлені щодо публічних осіб. Тому ця інформація визнана недостовірною.

Як повідомляв «Главком», 14 липня 2017 року Генеральна прокуратура України повідомила про підозру колишньому міському голові Києва Леоніду Черновецькому у зловживанні владою та службовим становищем.

З’ясновано, що колишній київський міський голова Черновецький діяв в інтересах невстановлених на даний час осіб з найближчого оточення колишнього президента України Виктора Януковича. А саме йдеться про незаконне вилучення, зміну цільового призначення та передачі особливо цінних земель в оренду для будівництва так званого вертолітного майданчика на Парковій дорозі в Києві, заниженні орендної плати за землю, і як наслідок ̶ знищення об'єкта археологічної спадщини. Таким чином територіальній громаді міста Києва завдано збитків на загальну суму понад 250 млн грн.

Зараз досудове розслідування у зазначеному кримінальному провадженні триває, вживаються заходи щодо встановлення інших осіб, причетних до вчинення зазначених кримінальних правопорушень.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: