Трамп не хотів бути жорстким із Путіним, його змусили, - The Washington Post

Трамп не хотів бути жорстким із Путіним, його змусили, - The Washington Post
Путін і Трамп

У розумінні Трампа жоден лідер не був таким могутнім, як Путін, - співробітники Білого дому

У березні, коли в курортній резиденції в Мар-а-Лаго помічники проводили для Трампа брифінг про плани адміністрації щодо висилки 60 російських дипломатів і можливих шпигунів, президент Трамп виглядав розгубленим, пише The Washington Post.

«Вони роз'яснили, що США відправлять приблизно стільки ж росіян, скільки і їхні європейські союзники. Це був елемент скоординованих дій, покликаних покарати Москву за отруєння екс-співробітника російських спецслужб і його дочки на британській території», - зазначає видання.

«Ми вишлемо стільки ж, скільки вони, - дав вказівки Трамп, за словами одного високопоставленого співробітника адміністрації. - Ми не беремо на себе ініціативу. Ми висилаємо стільки ж».

«За словами чиновників, наступного ж дня, коли про висилання було оголошено публічно, Трампа шокувало і приголомшило те, що Франція і Німеччина вислали лише по чотири російські дипломати, в той час як його адміністрація раніше вирішила вислати набагато більше – 60» , - повідомляє видання.

«Президент (Трамп) (очевидно, він вважав, що інші країни окремо вишлють в основному стільки ж людей, скільки і США) був розлючений тим, що преса зобразила позицію його адміністрації щодо Росії як найжорсткішу, набагато більш жорстку, ніж у інших країн. Ті, хто проводив брифінг, намагалися заспокоїти Трампа, запевняючи, що загальне число дипломатів, висланих європейськими країнами, приблизно дорівнювало числу висланих із США», - йдеться у статті. Всі джерела, які дали інтерв'ю для цієї статті, побажали залишитися анонімними.

Як згадує джерело з адміністрації, Трамп закричав: «Загальна кількість мене не хвилює!» Трамп, все сильніше обурюючись, запевняв, що помічники ввели його в оману щодо масштабу висилань. «Були лайливі слова, - сказав чиновник, - багато лайливих слів».

Журналісти коментують: «Цей інцидент відображає кардинальні тертя з приводу все більш твердого курсу адміністрації щодо Росії: президент інстинктивно заперечує проти багатьох каральних заходів, що просуваються його кабінетом, - тих, що паралізували його здатність налагодити тісні відносини з російським президентом Путіним».

«Як сказали співробітники адміністрації, Трамп прийшов до Білого дому з переконанням, що його особисті відносини з іншими лідерами зіграють стрижневу роль для вирішення найбільш хитромудрих зовнішньополітичних проблем планети. За їхніми словами, в розумінні Трампа жоден лідер не був таким значущим або могутнім, як Путін», - йдеться в статті. Але Трамп визнав, що преса, Конгрес і розслідування спецпрокурора Мюллера заганяють його в кут, заважаючи налагодити відносини з Росією.

Директор ЦРУ Помпео, нині кандидат на пост держсекретаря, «підштовхував Трампа до жорсткого курсу щодо Москви», продовжує видання. За твердженням газети, помічники переконували Трампа, зокрема, поставляти Україні протитанкові ракети. «Він говорив: «Чому це наша проблема? Чому б не передоручити європейцям мати справу з Україною?», - сказав неназваний американський чиновник.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: