Третина українців згодна виставити питання відділення Донбасу на референдум. Результати опитування

Третина українців згодна виставити питання відділення Донбасу на референдум. Результати опитування
33% опитаних переконані, що єдиним вірним є силове рішення конфлікту

Лише 7% інтернет-користувачів висловились за замороження воєнного конфлікту у регіоні

31% користувачів інтернету вважає, що найкращим вирішенням проблеми Донбасу стало б проведення референдуму щодо відділення окупованих районів. Про це свідчать результати опитування «Главкома», у якому взяли участь майже 14 тис. унікальних користувачів.

Ще третина (33%) опитаних переконана, що єдиним правильним є силове рішення конфлікту. І ще майже третина (29%) пристали до думки, що владнати ситуацію на Донбасі може міжнародна миротворча місія.

Лише 7% опитаних вважають, що потрібно відвести війська та заморозити конфлікт у регіоні.

Опитування «Главкому» не претендує на репрезентативність і не є соціологічним дослідженням.

.jpg_11

Як відомо, російська збройна агресія на сході України триває вже понад два роки. Черговою спробою примирення стала рамкова угода про розведення сил і засобів на Донбасі, укладена 21 вересня в Мінську. Згідно з цим рішенням, СММ ОБСЄ здійснює «на постійній основі моніторинг та верифікацію процесу розведення сил і засобів на узгоджених ділянках розведення». Було означено три зони безпеки площею не менше 2 на 2 кв. км, які буде створено в районі населених пунктів Золоте, Петровське та Станиця Луганська.

Самі жителі Станиці Луганської бояться, що після відведення військ місто захоплять бойовики.

9 жовтня глава Луганської військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз заявив, що заплановане на цей день розведення військ і техніки в районі Станиці Луганській не відбудеться. В Міноборони підтвердили перенесення розведення на невизначений строк. У відомстві зазначили, що розведення сторін зірвано через обстріли бойовиків, що є порушення рамкової угоди.

Іншою можливістю для врегулювання конфлікту є надання Донбасу особливого статусу. Саме до цього раніше закликали міністри закордонних справ Німеччини і Франції Франк-Вальтер Штайнмаєр і Жан-Марк Еро, а також віце-президент США Байден.

Водночас міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що якщо «ми щось приймемо, це означає, що ті, кого зараз Росією поставлено до влади, їх буде легітимізовано», а «російський Донбас як колонія буде впихатися в Україну».

Президент Петро Порошенко вкотре наголосив, що проведенню місцевих виборів в окупованих районах Донецької і Луганської областей передуватиме виконання всіх безпекових умов Мінських домовленостей. 26 жовтня в Мінську під час засідання Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі українська сторона наполягала: припинення вогню і стійкий мир – невід'ємна умова для просування вперед у вирішенні гуманітарних, політичних і економічних питань. На непідконтрольну Україні частину українсько-російського кордону повинна вийти озброєна місія ОБСЄ.

Тим часом бойовики не дотримуються «режиму тиші» в зоні АТО. У звіті від 31 жовтня СММ ОБСЄ повідомила, що за два вихідних дні спостерігачі зафіксували понад тисячу вибухів у Донецькій області. Сепаратисти також систематично перешкоджають моніторингу. 3 листопада СММ ОБСЄ вкотре не змогла потрапити на ділянки розведення сил на Донбасі.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: