У АМКУ заявили, що на ринку електроенергії монополії немає

У АМКУ заявили, що на ринку електроенергії монополії немає

В АМКУ констатують, що ринок генерації електроенергії є високо центрованим

Голова Антимонопольного комітету України (АМКУ) Юрій Терентьєв заявляє, що на ринку електроенергії відсутня монополія, так як жодна компанія–учасник ринку не має реальної ринкової влади.
Про це повідомляє прес-служба АМКУ.

В АМКУ констатують, що ринок генерації електроенергії є високо центрованим: є великі продавці в особі «Енергоатому» та «ДТЕК», покупець – «Енергоринок» з часткою 100%.

Водночас компанії не мають реальної ринкової влади, відповідно, не можуть диктувати свої умови на ринку, не можуть обмежувати конкуренцію, не можуть впливати на ціну або створювати штучний дефіцит. Це пов'язано з тим, що діяльність компаній чітко регулюється: є типові договори та ліцензійні умови, обсяги визначаються балансами, тарифи встановлюються Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), а ціни – правилами оптового ринку електроенергії (ОРЕ). Крім того, всі оперативні команди і розпорядження оператора системи передачі підлягають беззаперечному виконанню всіма суб'єктами господарювання, об'єкти електроенергетики яких підключені до Об'єднаної енергосистеми (ОЕС) України.

«Ринкова влада зазначених суб'єктів господарювання могла б бути реалізована, якщо б не діяли адміністративні обмеження у вигляді державного регулювання з боку НКРЕКП, Міненерговугілля, КМУ, а також обмежень, встановлених законом та правилами ринку», - відзначають в АМКУ.

Раніше аналогічну думку висловлювали експерти енергоринку. Так, президент Енергетичної асоціації України Василь Котко заявляв, що ціни на електроенергію та обсяги її виробництва повністю контролює держава, а тому учасники ринку і споживачі не мають ринкової свободи.

Читайте також: Голова НКРЕКП Оксана Кривенко: Я сама можу кран поміняти, сантехніку відремонтувати, замок врізати

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: